Saúdská Arábie investuje v Rusku deset miliard USD

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. července (ČTK) - Saúdská Arábie se zavázala investovat v Rusku v příštích pěti letech až deset miliard USD (247,2 miliardy Kč). Ruský fond pro přímé investice RDIF uvedl, že se dohodl na partnerství se saúdskoarabským státním fondem Public Investment Fund (PIF), v rámci kterého investuje PIF tuto částku do projektů v Rusku. Podle RDIF je to největší přímá zahraniční investice v Rusku.

Rusko nyní čelí sankcím západních zemí kvůli ukrajinské krizi. Hledá proto nové investory na východě, upozornil na svých internetových stránkách list The Wall Street Journal. Saúdská Arábie patří s Ruskem mezi největší producenty ropy na světě.

Většina peněz má být investována do zemědělských projektů, dále pak v oblasti zdravotnictví, logistiky, maloobchodu a realit, řekl šéf RDIF Kirill Dmitrijev. \"Hlavní investice se uskuteční na území Ruska, ale budeme také investovat v Saúdské Arábii, kterou považujeme za velmi slibný trh,\" dodal Dmitrijev.

První čtyři nebo pět investičních dohod by měly být podepsány v příštích dvou až třech měsících. Rusko se bude také snažit přilákat k investicím partnery z Číny, Jižní Koreje a Spojených arabských emirátů, dodal Dmitrijev. RDIF plánuje do konce roku realizovat s PIF deset dohod.

RDIF rovněž podepsal dohodu s dalším saúdskoarabským investičním fondem Saudi Arabian General Investment Authority, v rámci které chtějí obě strany hledat společné investiční příležitosti v Saúdské Arábii a v dalších zemích Blízkého východu.

Kvůli sporům se západními zeměmi se Moskva snaží najít investory v Asii a dalších zemích, aby snížila svoji závislost na Evropě a USA. Na počátku května Rusko podepsalo prostřednictvím RDIF hospodářskou dohodu s Čínou v hodnotě 25 miliard USD, v rámci které mají čínské banky investovat do ruských firem. Zatím však není příliš mnoho důkazů, že by do Ruska v rámci této dohody začaly proudit čínské peníze, dodal WSJ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK