Co týden dal? Složená daňová kvóta by měla v budoucnu mírně stoupnout

24.07.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Složená daňová kvóta vyjadřující daňovou zátěž by měla v příštích třech letech mírně stoupnout, růst by měly i daňové příjmy rozpočtu. Daňová kvóta by měla stoupnout na 33,1 procenta příští rok a na 33,2 procenta v letech 2017 a 2018.

Posledních 7 dní ve světě

Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor ve druhém čtvrtletí klesl o 24 procent na 1,7 bilionu wonů (36 miliard Kč). Výsledky zasáhl nečekaně slabý prodej na zahraničních trzích, včetně Spojených států a Číny. Firmě, která působí i v České republice, se tak snížil zisk již šesté čtvrtletí za sebou.
Více informací

Cena zlata pokračuje v poklesu a jen během středy odepsala další více než jedno procento. Dostala se tak na nejnižší hodnotu za posledních pět let. Investoři dál přesouvají investice ze zlata po jeho dramatickém propadu na počátku týdne. Cena zlata klesla již desátý den za sebou, což je nejdelší období poklesu ceny od roku 1996, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) opět zvýšila objem nouzového financování řeckých bank z programu ELA o 900 milionů eur (24,3 miliardy Kč) na zhruba 91 miliard eur. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. "To je částka, která byla požadována," řekl jeden ze zdrojů. "Nepřekvapilo by mě, kdyby pokračoval růst na této úrovni týden po týdnu," dodal.
Více informací

Měnový výbor maďarské centrální banky snížil základní úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu na nové minimum 1,35 procenta. Úroky klesly mnohem více, než se čekalo, analytici však očekávají, že banka již cyklus snižování úroků, který začal v březnu, ukončí.
Více informací

V Německu výrazně přibylo větrných elektráren na moři - nově instalovaná kapacita v první polovině letošního roku vzrostla ve srovnání se stejným obdobím loni více než trojnásobně. Celkem bylo instalováno 422 větrných turbín s kapacitou 1765 megawattů, zatímco loni nově instalovaná kapacita činila 492 MW.
Více informací

Německá kancléřka Angela Merkelová opět odmítla možnost seškrtání řeckých dluhů. Dala však najevo ochotu jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu.
Více informací

Prodej německého automobilového koncernu Volkswagen v červnu pokračoval v poklesu. Za celé první pololetí se tak snížil o půl procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ostrý provoz Národního elektronického nástroje (NEN) pro zadávání veřejných zakázek začne 1. srpna. Používání systému za desítky milionů korun ale zatím nebude pro státní správu povinné. Na semináři ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Hospodářské komory ČR to řekl náměstek ministryně pro veřejné investování Jan Blecha. Ministerstvo čelilo kritice kvůli neustálému oddalování startu systému, který měl původně fungovat od prvního čtvrtletí 2013, i kvůli údajnému předražení.
Více informací

Posilování české koruny se pro Českou národní banku stalo faktorem bránícím růstu inflace, což by mohlo vést k prodloužení režimu devizových intervencí. S odkazem na rozhovor s ředitelem měnové sekce ČNB Tomášem Holubem to uvedly Hospodářské noviny. Centrální banka podle dosavadních prohlášení neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dřív než ve druhém pololetí 2016.
Více informací

Ceny benzinu v Česku se během minulého týdne skoro nezměnily, naopak za naftu zaplatí řidiči méně. Litr Naturalu 95 se nyní prodává průměrně za 33,07 koruny za litr, před týdnem stál o dva haléře více. Nafta zlevnila o 26 haléřů na průměrných 31,75 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje.
Více informací

Senát již v úvodním kole projednávání zamítl návrh skupiny senátorů za Stranu zelených, kterým chtěli omezit marže pojišťoven z povinného ručení na nejvýše 20 procent. Loni byly o téměř sedm procent vyšší. Částky nad tento limit by pojišťovny podle předlohy vracely majitelům aut. Podle senátorů měl návrh nedostatky a varovali před jeho případnými dopady.
Více informací

Schopnost Čechů splácet své závazky se letos zlepšuje. Ke konci června mělo dluhy po splatnosti 8,1 procenta dospělých, koncem loňského roku to bylo 8,23 procenta. Jejich podíl klesl třetí čtvrtletí v řadě.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červnu zůstala na květnových 2,05 procenta a byla tak stále na nejnižší hodnotě za dobu sledování. Počet a objem hypoték byl v červnu rekordní, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.
Více informací

Složená daňová kvóta vyjadřující daňovou zátěž by měla v příštích třech letech mírně stoupnout, růst by měly i daňové příjmy rozpočtu. Vyplývá to z materiálů ministerstva financí k návrhu státního rozpočtu na příští rok. Daňová kvóta by měla stoupnout na 33,1 procenta příští rok a na 33,2 procenta v letech 2017 a 2018. Letos daňová kvóta klesla na 32,9 procenta z loňských 33,4 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU