Španělská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejrychleji za osm let

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. července (ČTK) - Španělská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla nejrychleji za více než osm let. Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí zvýšil proti předchozím třem měsícům o jedno procento, a mírně tak zrychlil z 0,9 procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil španělský statistický úřad.

Meziročně ekonomika vzrostla o 3,1 procenta. Mezičtvrtletní růst byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, meziročně však analytici počítali s růstem jen o 2,7 procenta.

Vláda nyní očekává, že za celý rok španělská ekonomika vzroste o 3,3 procenta, tedy rychleji než jinde v eurozóně. Přitom se spoléhá, že oživení jí zajistí vítězství v listopadových volbách. V zemi je stále bez práce přes pět milionů lidí. Míra nezaměstnanosti sice začala klesat a počet nově vzniklých míst byl ve druhém čtvrtletí nejvyšší za deset let, mnoho pracovních míst je však špatně placených a pouze dočasných.

\"Začínáme vidět světlo na konci tunelu,\" prohlásil ministr hospodářství Luis de Guindos. Dodal, že míra nezaměstnanosti, která se ve druhém čtvrtletí snížila na 22,4 procenta, by měla do tří let klesnout pod deset procent. Naznačil, že vláda by příští rok poprvé za šest let mohla zvýšit mzdy státních zaměstnanců.

Zpráva o HDP přichází se začátkem turistické sezony, která by letos měla být pro Španělsko rekordní. To by mohlo dále podpořit ekonomický růst v příštích měsících, i když někteří ekonomové se domnívají, že růst v nejbližším období zpomalí.

Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku v eurozóně. Země prošla během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila v závěru roku 2013. Za celý loňský rok však HDP stoupl o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce.

V období od prvního čtvrtletí 2008 do druhého čtvrtletí 2013 klesla španělská ekonomika o zhruba osm procent. Pak se začala zotavovat a de Guindos minulý měsíc uvedl by se měla do konce příštího roku vrátit na úroveň před globální finanční krizí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK