HB Index: Ceny bytů, domů a pozemků i letos rostou, nejvíc u bytů

06.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků i v letošním roce pokračují v mírném růstu. Nejvíce ve druhém čtvrtletí zdražily byty mimo Prahu. Pozemky pokračovaly v dlouhodobém mírném zdražování zejména v okolí velkých měst. Ceny rodinných domů stouply jen mírně, přičemž v krajských městech trvá zájem o starší domy, uvedla dnes Hypoteční banka.

Z jejího ukazatele HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že byty za druhé čtvrtletí letošního roku zdražily o 1,3 procentního bodu na hodnotu HB Indexu 99,7. Základní hodnotu indexu 100,0 přitom představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008. Ukazatel HB Index sleduje tři typy nemovitostí: byty, rodinné domy a pozemky v ČR.

\"Je vysoce pravděpodobné, že se ve třetím čtvrtletí cenová úroveň dostane nad úroveň roku 2010. Meziroční změna cen bytů o 5,6 procenta je přitom vysoko nad inflací,\" uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Cenový růst podle něj táhly v uplynulém čtvrtletí spíše mimopražské lokality, zejména byty v Jihomoravském a Olomouckém kraji. V Praze vzrostly ceny bytů jen o 0,6 procenta.

\"Ceny starších cihlových bytů rostly opět více než v případě bytů v panelácích a i nadále pokračuje zájem o malometrážní byty v krajských městech. V oblasti novostaveb došlo k oživení prodejů hlavně v Českých Budějovicích, Plzni, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích,\" řekl Němeček.

Rodinné domy během druhého čtvrtletí zdražovaly jen mírně, jejich HB Index vzrostl o 0,9 procentního bodu na hodnotu 107,2. \"Zatímco v menších obcích je při nákupu starších rodinných domů zájem hlavně o domy v dobrém stavu, v krajských městech se kvůli vyšším cenám poptávají nejvíce domy v horším stavu určené k rekonstrukci,\" podotkl Němeček. V okolí velkých měst roste zájem o nízkoenergetické bydlení.

Ceny pozemků rostly nejpomaleji, HB Index u nich vzrostl meziročně o 0,7 procentního bodu na 121,0. Největší zájem byl o pozemky v okolí velkých měst. Lidé však vyhledávali i levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují například domácími čističkami či tepelnými čerpadly. \"Pozemky jsou dlouhodobě nejstabilnějším segmentem z rezidenčních nemovitostí. Pozemky jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady,\" tvrdí Němeček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK