V Praze je lepší dostupnost bydlení než v Bratislavě

12.08.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypoteční sazby přestaly klesat, ceny bytů rostou. Průměrná česká domácnost nyní vynaloží na splátku hypotéky zhruba 1/3 svých čistých příjmů a pokud se chce obejít bez hypotéky, vyjde jí pořízení bytu na zhruba 5násobek celoročního výdělku. Tedy pokud nechce bydlet v Praze. Pražanům nestačí ani dvojnásobek. Přesto v porovnání s okolními středoevropskými městy nedopadá špatně.

Sazby hypoték ani ceny bytů již neklesají

V červnu skončil pokles průměrných nabídkových sazeb hypoték, který trval 17 měsíců v řadě. Hodnota indexu GOFI70, který mapuje průměrnou nabídkovou sazbu hypoték, zakotvila na 2,15 %. V červenci však zvedla sazby také UniCredit Bank a Expobank a index stoupl o 2 setiny procenta na 2,17 %. Kromě „nezlevňování“ hypoték pozorujeme v červenci také nárůst průměrné ceny bytů. Z červnových 1,97 mil. Kč průměrná cena vzrostla o 50 000 Kč na 2,02 milionu korun. Výsledkem je statistické zhoršení dosažitelnosti vlastnického bydlení.

Index dostupnosti bydlení (IDB), který měří, jak velkou část čistého příjmu musí domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru, v červenci vzrostl na 32,8 %. Jinými slovy třetina čistého příjmu domácnosti jde na splátku hypotéky a 2/3 zůstávají domácnosti na ostatní výdaje. V pásmu od 30 % - 35 %, což je obecně považováno jako příznivé období pro pořízení bydlení, se index pohybuje prakticky již od konce roku 2011 a i přes nárůst sazeb a cen nemovitostí očekáváme, že v tomto pásmu setrvá minimálně do konce letošního roku.

Navíc výše uvedené jsou statistickým průměrem za celou Českou republiku, který výrazně vychyluje hlavní město Praha, kde index dostupnosti bydlení dosahuje vysoce nadprůměrných 66 %. A nad celorepublikovým průměrem je také Jihomoravský kraj ovlivněný cenami bytů v Brně a blízkém okolí. Ostatní kraje ČR jsou pod celorepublikovým průměrem a index dostupnosti bydlení se zde většinou pohybuje kolem 25 %.

Pomyslným vítězem mezi regiony s nejlepší dostupností bydlení je Ústecký kraj, kde se průměrná cena bytu dlouhodobě pohybuje okolo 600 000 Kč a zatížení domácností hypoteční splátkou zde vychází na 11,5 % čistého příjmu domácnosti. Index dostupnosti bydlení je však pouze jedním z parametrů, podle kterého lze hodnotit podmínky k životu v daném regionu. Krom toho je třeba přihlédnout také k dosažitelnosti zaměstnání, kvalitě infrastruktury a životního prostředí.

Více v článku V Praze je lepší dostupnost bydlení než v Bratislavě na prodej.finance.cz.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ