Co týden dal? Dluhy domácností opět vzrostly

02.10.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Koncem srpna dlužily domácnosti bankám 1,301 bilionu korun. Za měsíc se dluhy domácností zvedly o 5,7 miliardy korun, za rok stouply o 69,4 miliardy Kč. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Pařížská prokuratura zahájila vyšetřování kvůli emisnímu skandálu německé automobilky Volkswagen. Koncern čelí podezření z podvodu s přitěžujícími okolnostmi. S odvoláním na nejmenovaný úřední zdroj o tom informovaly agentury AFP a Reuters. Akcie automobilky po této zprávě spadly na nové tříleté minimum.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně a v celé Evropské unii zůstala v srpnu oproti předešlému měsíci beze změny. V zemích eura činila 11,0 procenta, v celé EU pak 9,5 procenta. Česko bylo po Německu zemí s druhou nejnižší nezaměstnaností - činila 5,0 procenta. V největší evropské ekonomice Německu činila 4,5 procenta, uvedl Eurostat ve své zprávě.
Více informací

Stavební výdaje ve Spojených státech v srpnu vzrostly na nejvyšší úroveň od roku 2008. Podpořil je hlavně růst výdajů na rezidenční projekty, uvedlo tamní ministerstvo obchodu. Růst zpracovatelského sektoru však v září dál zpomalil.
Více informací

Polská vláda převede všechny doly ztrátové státní uhelné společnosti Kompania Weglowa (KW) na státem ovládaný fond TF Silesia, který by se měl stát jádrem budoucí silné energetické skupiny. Uvedlo to polské ministerstvo státního pokladu. Kompania Weglowa je největším těžařem uhlí v Evropské unii a snahou vlády je zabránit bankrotu firmy před parlamentními volbami plánovanými na 25. října, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Americký Kongres ukončil dlouhé týdny politických rozepří a odsouhlasil zákon, který zabrání tomu, aby se země ocitla v platební neschopnosti, kdy by nebylo možné financovat aktivity státních úřadů. Zákon musí nyní ještě podepsat prezident Barack Obama. Kdyby nebyl schválen, vládní úřady by se ocitly bez financí již od čtvrtka, kdy v zemi začíná nový fiskální rok.
Více informací

Evropská unie zmírní kapitálová pravidla pro banky a pojišťovny, která zavedla po vypuknutí finanční krize. Chce tak podpořit příliv finančních prostředků na trh a oživit hospodářský růst. Příslušný plán představil eurokomisař pro finanční služby Jonathan Hill. Základy takzvané unie kapitálových trhů by podle něj měly být položeny do roku 2019.
Více informací

V americkém soukromém sektoru vzniklo v září asi 200.000 nových pracovních míst, což bylo více, než čekali analytici. Oznámila to soukromá agentura ADP. Zpráva naznačuje, že americký trh práce zůstává v dobré kondici a že tamní centrální banka (Fed) by mohla ještě do konce letošního roku zvýšit úrokové sazby.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká pošta by měla dostávat kompenzace od státu, pro letošek by mohly činit až 700 milionů korun. V dalších letech nejvyšší možná částka postupně klesne až na 500 milionů korun ročně. Počítá s tím novela zákona o poštovních službách, kterou schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.
Více informací

Sněmovna schválila postupné zvyšování spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků v dalších třech letech. Sazby se zvýší poprvé k 1. lednu příštího roku a poté od stejného data i v následujících dvou letech. V příštím roce tak může krabička cigaret zdražit kvůli vyšší dani o tři až čtyři koruny. Novelu zákona o spotřebních daních nyní posoudí Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.
Více informací

K nejrizikovějším oborům podnikání v ČR patří obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví. Nejstabilnější a nejméně rizikové jsou firmy podnikající v energetice, školství, zdravotnictví, nemovitostech a zemědělství. ČTK o tom informovala poradenská společnost Bisnode. Výsledky vycházejí z metodiky modelu, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících 12 měsících.
Více informací

Japonská firma Tsubakimoto Chain postaví v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry závod na výrobu rozvodových sad pro pro automobilové motory. Výše investice je 440 milionů korun, firma plánuje zaměstnat 80 lidí. Je to první investice společnosti ve střední a východní Evropě. Stavba začne příští rok, výroba se má spustit v roce 2017. V tiskové zprávě o tom informovala agentura CzechInvest.
Více informací

Dluhy domácností opět vzrostly, bankám dlužily koncem srpna 1,301 bilionu korun. Za měsíc se dluhy domácností zvedly o 5,7 miliardy korun, za rok stouply 69,4 miliardy Kč. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka.
Více informací

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl v prvním pololetí 2015 v Česku o 16.000 na 988.000. ČTK to zjistila z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, klesl o 5000 na 972.000.
Více informací

Státní rozpočet se v září dostal do schodku 2,8 miliardy korun, zatímco v srpnu hospodaření státu skončilo s přebytkem 19 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci září od roku 2008. Loni v září byl rozpočet ve schodku 34,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU