Slovensko plánuje v příštím roce snížit schodek veřejných financí

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. října (ČTK) - Slovenská vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se snížením schodku veřejných financí pod dvě procenta výkonu ekonomiky z letos původně očekávaných 2,49 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyrovnaný rozpočet by země podle materiálu měla dosáhnout v roce 2018, tedy o rok později, než levicový kabinet premiéra Roberta Fica dříve předpokládal.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů na příští rok, kdy se v zemi uskuteční parlamentní volby, naplánovala rozpočet s veřejným schodkem na úrovni 1,93 procenta HDP. Letos původně počítala s deficitem 2,49 procenta výkonu ekonomiky, podle nejnovějšího odhadu ministerstva financí deficit dosáhne až 2,74 procenta HDP. Důvodem je zejména změna metodiky a vyšší výdaje například samosprávy nebo v sektoru zdravotnictví.

Schodek samotného státního rozpočtu by měl v roce 2016 oproti plánu na tento rok klesnout o třetinu na 1,97 miliardy eur (přes 53 miliard korun), a to hlavně díky snížení výdajů na bezmála 16 miliard eur z letos plánovaných 17,48 miliardy eur.

Se schválením předlohy státního rozpočtu v parlamentu nebude mít Ficova vláda žádný problém. Kabinet se ve sněmovně totiž může opřít o pohodlnou většinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK