Co týden dal? V Česku je zaměstnáno nejvíce lidí od roku 1993

06.11.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Česku bylo ve 3. čtvrtletí letošního roku zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993 a celková zaměstnanost se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o zhruba 65 tisíc na 5,06 milionu lidí. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Luxusní naftové automobily společnosti Volkswagen prodávané v Evropě jsou vybaveny stejným softwarem, který byl podle pondělního prohlášení amerických úřadů využíván k falšování emisních testů ve Spojených státech. Agentuře Reuters to dnes sdělila firma Volkswagen. Automobilka nicméně již v pondělí popřela, že by tento software emise zakázaným způsobem ovlivňoval.
Více informací

Česká měna do roka citelně zpevní a vůči euru se dostane až na 26,65 Kč/EUR, i když se ji Česká národní banka (ČNB) snaží držet na slabší úrovni kolem 27 Kč/EUR. Předpokládají to analytici, které oslovila agentura Reuters. Díky silnějšímu hospodářskému růstu podle nich zpevní také polská a rumunská měna. Naopak maďarský forint kvůli politice maďarské centrální banky oslabí, ukázal průzkum mezi 41 analytiky a investory.
Více informací

Největší světová sociální síť Facebook ve třetím letošním čtvrtletí zvýšila tržby o 40,5 procenta zejména díky nárůstu prodeje reklamy v mobilních aplikacích. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti automobilky Volkswagen ze známky A2 na A3. Přiměl ji k tomu prohlubující se skandál kolem nepravdivého vykazování výsledků měření emisí u vozů německého výrobce. Moody's v prohlášení upozornila na "rostoucí rizika" pro pověst Volkswagenu a jeho budoucí hospodaření a varovala, že by mohla rating snížit ještě více.
Více informací

Nejbohatším Slovákem zůstal podle slovenské edice časopisu Forbes český ministr financí Andrej Babiš. Majetek rodáka z Bratislavy a majitele skupiny Agrofert časopis ve svém nejnovějším vydání odhadl na 2,37 miliardy eur (64,2 miliardy Kč) oproti loňským 2,04 miliardy eur.
Více informací

Čína potřebuje v příštích pěti letech růst minimálně o 6,5 procenta ročně, aby dosáhla svého cíle zdvojnásobit do konce desetiletí velikost ekonomiky a příjmů na hlavu proti úrovni roku 2010. Řekl to čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj ale bude druhá největší ekonomika světa schopna růst tempem kolem sedmi procent, což je dosud platný oficiální cíl čínského vedení.
Více informací

Řecký parlament schválil zákon upravující postup rekapitalizace tamního bankovního sektoru. Učinil tak několik hodin poté, co Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že hlavní řecké banky budou potřebovat nový kapitál v objemu až 14,4 miliardy eur (zhruba 390 miliard Kč).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká národní banka v září na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně v objemu zhruba 63 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněných údajů o devizových obchodech ČNB ke konci září. V srpnu přitom centrální banka kvůli posilující koruně nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun. Cílem intervencí je držet kurz u 27 Kč/EUR, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.
Více informací

Deficit veřejných financí by podle odhadů ČNB měl klesnout do roku 2017 až na 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos by měl schodek klesnout na 1,3 procenta a příští rok na 0,6 procenta. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které dnes zveřejnila ČNB. Loni činil deficit veřejných financí podle údajů Českého statistického úřadu 1,95 procenta, EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.
Více informací

Daňové zvýhodnění na druhé dítě se má od příštího roku zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má stoupnout o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá. Počítá s tím vládní novela o dani z příjmů, kterou v prvním kole projednávání podpořila Sněmovna. Před dalším schvalováním předlohu projedná rozpočtový výbor dolní komory. Dostal na to měsíc, aby bylo možné změnu schválit ještě letos.
Více informací

Novela zákona o významné tržní síle míří ve Sněmovně po dnešku k závěrečnému schvalování. Zákon má především chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců a novela má některá jeho ustanovení zlepšit. Poslanci se jí zabývají už deset měsíců a projednávání provází kritika ze strany pravicové opozice. Podle odpůrců může novela zdražit potraviny, antimonopolní úřad to ale odmítá. Část opozice chce, aby se zákon vztahoval i na dodavatele.
Více informací

Česká ekonomika v letošním roce zrychlí růstové tempo na 4,3 procenta z loňských dvou procent, příští rok ale její expanze prudce zpomalí na 2,2 procenta. V makroekonomické prognóze to předpověděla Evropská komise. Hlavní příčinou rozkolísaného vývoje bude podle ní průběh čerpání z evropských fondů. V roce 2017 by měla ekonomika zesílit růst na 2,7 procenta.
Více informací

Pohonné hmoty v ČR v týdnu znovu zlevnily. Průměrná cena Naturalu klesla od minulé středy o 27 haléřů na 29,64 Kč/l. Nafta se dostala už pod hranici 29 korun. Řidiči natankují litr v průměru za 28,92 Kč, což je o 14 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.
Více informací

V Česku bylo ve 3. čtvrtletí letošního roku zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Celková zaměstnanost se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o zhruba 65 tisíc na 5,06 milionu lidí. Roste také počet podnikatelů se zaměstnanci, naopak ubývá podnikatelů bez zaměstnanců.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU