Co týden dal? Česká ekonomika letos poroste nejméně o 4,3 procenta

27.11.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Růst české ekonomiky za celý letošní rok by měl činit nejméně 4,3 procenta, shodli se analytici oslovení ČTK. Za tímto vývojem stojí hospodářský růst v eurozóně, levná ropa, uvolněná měnová politika ČNB, nastavení rozpočtové politiky české vlády a čerpání peněz z fondů EU. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Řecké bankovní domy Piraeus a National, které patří ke čtyřem největším soukromým bankám v Řecku, budou od eurozóny potřebovat nový kapitál ve výši 5,7 miliardy eur (154,1 miliardy Kč) na řešení svých kapitálových potřeb. Oznámila to řecká vláda. Dalším dvěma velkým bankám Eurobank a Alpha se podařilo získat dostatek potřebného kapitálu pomocí prodeje akcií soukromým investorům. Částka na rekapitalizaci bank je tak nižší, než se původně čekalo.
Více informací

Němečtí prokurátoři začali vyšetřovat podezření na daňové úniky spojené s emisním skandálem německého automobilového koncernu Volkswagen. Oznámilo to státní zastupitelství v Braunschweigu. Vyšetřování se podle agentury DPA týká nesprávných údajů o emisích oxidu uhličitého, které jsou důležitým kritériem při výpočtu daně u motorových vozidel.
Více informací

Slovensko zavede vysoké pokuty za manipulaci s tachometry motorových vozidel. Autobazary budou zodpovídat za správný stav počítadla ujeté vzdálenosti nabízených aut. Vyplývá to z návrhu zákona, který schválil slovenský parlament.
Více informací

Palubní personál německých aerolinek Lufthansa odvolal stávku, kterou plánoval na čtvrtek a pátek. Odborový svaz UFO se místo plánované protestní akce vrátil k rozhovorům s vedením letecké společnosti, uvedla televize ARD. Odbory se přou s aerolinkami o mzdové a pracovní podmínky, v první polovině listopadu kvůli tomu uspořádaly dosud nejdelší stávku v historii Lufthansy.
Více informací

Podnikatelská důvěra v Německu se v listopadu nečekaně zlepšila. Index podnikatelského klimatu podle institutu Ifo stoupl na rovných 109 bodů, a dosáhl tak nejvyšší hodnoty od loňského června. Analytici v průzkumu agentury Reuters odhadovali, že zůstane na říjnové úrovni 108,2 bodu.
Více informací

Pokles řecké ekonomiky byl ve třetím čtvrtletí výraznější, než se původně předpokládalo. Tamní statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt se proti druhému kvartálu snížil o 0,9 procenta. Opravil tak svůj rychlý odhad z poloviny měsíce, podle kterého pokles činil pouze 0,5 procenta.
Více informací

Německá členka výkonného výboru Evropské centrální banky (ECB) Sabine Lautenschlägerová se veřejně postavila proti šéfovi banky Mariu Draghimu. Vyjádřila nesouhlas s dalším uvolněním měnové politiky, které Draghi v předešlých dnech signalizoval.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snížil pokuty operátorům Vodafone a T-Mobile za více než deset let starý případ zakázaných dohod o propojení. Mají zaplatit téměř 12 milionů korun. Vodafone má uhradit 2,64 milionu korun a T-Mobile 9,25 milionu, uvedl ÚOHS. Původně firmy měly dohromady zaplatit 16,5 milionu korun.
Více informací

Reforma systému daně z přidané hodnoty (DPH) je na úrovni Evropské unie nevyhnutelná. Na tiskové konferenci po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem to uvedl slovenský ministr financí Peter Kažimír. Výběr DPH je v EU podle něj nedostatečný a stávající legislativa vytváří prostor pro velké daňové úniky. Situaci by například zlepšilo uvolnění pravidel při určování přenesené daňové povinnosti u DPH.
Více informací

Podíl domácností s internetovým připojením se za poslední dva roky zvýšil o šest procentních bodů na 73 procent, z toho 70 procent má vysokorychlostní připojení. Počítač má doma rovněž 73 procent rodin. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ČSÚ.
Více informací

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila poslanecký návrh, který má zlepšit pravidla výkupu pozemků pro stavbu silnic, dálnic a vodní nebo energetické infrastruktury. Místo dosavadních maximálních limitů zavádí pevné ceny a omezuje bonus za výkup zemědělské a lesnické půdy. Novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury tak nyní míří k posouzení do Senátu.
Více informací

Ministerstvo dopravy připravuje do tří let přechod od papírových kuponů k elektronickému systému, který umí rozpoznat registrační značky vozidel a zjistit tak, zda má kontrolované vozidlo zaplacený dálniční poplatek. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podobný systém bude od roku 2016 fungovat i na Slovensku. České roční dálniční kupony se na příští rok budou prodávat od prosince.
Více informací

Růst české ekonomiky za celý letošní rok by měl činit nejméně 4,3 procenta, shodli se analytici oslovení ČTK. Za tímto vývojem stojí hospodářský růst v eurozóně, levná ropa, uvolněná měnová politika ČNB, nastavení rozpočtové politiky české vlády a čerpání peněz z fondů EU. Některé faktory však příští rok pominou, takže růst podle nich klesne pod 2,5 procenta. HDP stoupl podle zpřesněných údajů ve třetím čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta.
Více informací

Pojišťovny zřejmě nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při odškodnění klientů cestovních kanceláří. Počítá s tím senátní úprava novely o cestovním ruchu, kterou jednomyslně schválili poslanci. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU