Automobilka Kia čeká ve svém závodě na Slovensku rekordní výrobu

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Gbeľany (Slovensko) 10. prosince (ČTK) - Slovenský závod jihokorejské automobilky Kia Motors očekává v letošním roce nejvyšší výrobu od roku 2006, kdy byl uveden do provozu. Slovenská divize automobilky to dnes oznámila u příležitosti spuštění sériové výroby nové generace modelu Kia Sportage, který má na produkci závodu nedaleko Žiliny většinový podíl.

\"Očekáváme výrobu přes 330.000 vozidel. Výroba bude vyšší hlavně díky dvěma faktorům, a to výrobě nové verze Kia cee’d a nové generaci modelu Kia Sportage,\" řekl ČTK mluvčí slovenské továrny Kia Motors Jozef Bačé. Dodal, že nižší zájem ruských zákazníků o modely závodu podnik nahradil vývozem na stávající a nové trhy, jako například do zemí Blízkého východu či do Mexika.

Kia Motors loni ve svém jediném evropském závodě smontovala přes 323.000 vozidel, což bylo o zhruba tři procenta více než v předchozím roce.

Kromě sportovně-užitkových vozů modelu Kia Sportage, jehož podíl na produkci továrny letos stoupl na 59 procent, a vozů Kia cee’d z montážních linek závodu na severu Slovenska sjíždějí také vozidla Kia Venga.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Kromě automobilky Kia Motors mají svůj závod v zemi pod Tatrami i německý Volkswagen a francouzský koncern PSA Peugeot Citroën, který rovněž očekává v letošním roce rekordní výrobu aut ve své slovenské divizi.

Odvětví výroby aut a součástek by svou pozici ve slovenské ekonomice mělo ještě posílit. Slovenská vláda totiž vyjednává s britskou automobilkou Jaguar Land Rover o výstavbě továrny na Slovensku, předběžnou dohodu o investici obě strany podepsaly v létě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK