CK: Páteční útok může vést k dalšímu poklesu zájmu o Egypt

11.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Cestovní kanceláře očekávají, že páteční útok ozbrojenců v rudomořském letovisku Hurgada povede k dalšímu snížení poptávky po zájezdech do Egypta. První klienti už požádali o zrušení zájezdu nebo změnu termínu. Ceny dovolených v této severoafrické zemi klesly v posledních měsících asi o desetinu. Vyplývá to z vyjádření prodejců zájezdů.

 

\"Určitý pokles (poptávky) se dá očekávat. Na druhé straně se jen velmi těžce hledá adekvátní náhrada k dovolené v Egyptě. Skvělé Rudé moře, vysoká kvalita hotelů a dobré ceny,\" uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Pět klientů CK Blue Style již požádalo o zrušení zájezdu nebo změnu termínu a cestovka jim vyšla vstříc. \"Po pátečním útoku v Hurgadě evidujeme zvýšený počet dotazů týkajících se zájezdů do Egypta, ale jen v řádu jednotek. Např. v neděli odletělo do Egypta 41 klientů,\" uvedl František Vorel z CK Blue Style.

Zájem o destinace jako je Egypt nebo Tunis podle CK Firo-tour rapidně klesl po červnovém útoku v tuniském letovisku Súsa. \"Od té doby se situace příliš nezměnila, klienti rezervují zájezdy do jiných zemí, převažuje Španělsko, Portugalsko, Řecko, Korsika, Itálie,\" uvedla Eva Němečková z Firo-tour.

Ceny zájezdů do Egypta jsou podle cestovní kanceláře Exim tours nižší o pět až deset procent. Také dle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Osúcha zlevnily dovolené v Egyptě v průměru o desetinu. \"Prostor na další snižování je již minimálně. Ceny jsou prakticky na minimu,\" dodal Osúch.

Při pátečním útoku dvou ozbrojenců na hotel Bella Vista v rudomořském letovisku Hurgada byli zraněni dva Rakušané a jeden Švéd. České ministerstvo zahraničí v souvislosti s útoky doporučuje všem českým občanům, aby při pobytu v Egyptě dbali zvýšené opatrnosti a před cestou do této země se registrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD.

Oblíbená turistická místa na severu Afriky jsou v posledních letech cílem teroristických útoků. Na konci října zahynulo po pádu ruského letadla na Sinajském poloostrově všech 224 lidí na palubě. K útoku se přihlásili džihádisté napojení na Islámský stát. Loni v červnu v tuniském letovisku Súsa postřílel tuniský mladík na pláži a u bazénu hotelu 38 lidí.

Z nedávné ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi vyplynulo, že letos mezi českými turisty vzroste popularita evropských destinací, hitem bude u leteckých zájezdů v létě zřejmě Bulharsko. Při výběru dovolené roste význam bezpečnosti destinace.

Do Egypta v roce 2014 vycestovalo 185.000 českých turistů, meziročně o 52 procent víc.

mdk mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK