Inflace loni byla nejnižší od 2003, nízká zatím asi zůstane

12.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Průměrná míra inflace za loňský rok dosáhla 0,3 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v roce 2014. Dostala se tak na nejnižší úroveň od roku 2003. V prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply stejně jako v listopadu o 0,1 procenta, meziměsíčně o 0,1 procenta klesly. Podle analytiků inflace zůstane nízká i na počátku letošního roku.

Loňskou inflaci ovlivnilo zejména zlevnění benzinu a nafty. Jejich ceny klesly meziročně ve všech měsících a průměrný pokles za celý rok byl 13,5 procenta. Tím se ceny pohonných hmot v prosinci 2015 přiblížily k úrovni prosince 2009, uvedl ČSÚ.

Vedle pohonných hmot byly loni levnější i potraviny a nealkoholické nápoje, navíc byly zrušeny regulační poplatky při výdeji léků na recept a poplatky u lékařů a u vybraných výrobků byla zavedena druhá snížená sazba daně z přidané hodnoty ve výši deseti procent. Naopak zdražily tabákové výrobky, bydlení, oděvy a obuv. Lidé proti předchozímu roku více zaplatili i za rekreaci, kulturu, stravování nebo služby.

Podle analytiků inflace zůstane nízká i na počátku letošního roku, ale i přes její následný růst se ke dvěma procentům dostane zřejmě až v roce 2017. I během letošního roku tak zřejmě bude centrální banka podle ekonomů oddalovat konec režimu devizových intervencí.

K opuštění kurzového závazku by přitom ČNB podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka potřebovala, aby inflace v české ekonomice byla po nějakou dobu vyšší než inflace v eurozóně. \"Jenže situace je taková, že inflace v České republice je naopak nižší než inflace v eurozóně. I letos se tak nejspíše bude postupně oddalovat okamžik předpokládaného \'exitu\',\" uvedl.

Nízkou inflaci přitom například analytik ČSOB Petr Dufek hodnotí jako pozitivní záležitost. \"Díky levné ropě tuzemské firmy a domácnosti mohly v loňském roce ušetřit více než 30 miliard korun, které mohly utratit či investovat jinde,\" uvedl. Ani letošní rok podle něj s největší pravděpodobností žádnou velkou inflaci nepřinese. \"Inflace se bude s největší pravděpodobností po většinu roku držet pod jedním procentem a teprve ke konci se alespoň dostane do tolerančního pásma ČNB,\" dodal.

Prosincová meziroční inflace přitom byla o 0,7 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Důvodem byl především vývoj cen potravin, které v průběhu čtvrtého čtvrtletí loňského roku obnovily svůj meziroční pokles, zatímco ČNB očekávala jejich zrychlující růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK