Státní dluh Irska se vrátil pod 100 procent HDP

19.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 19. ledna (ČTK) - Státní dluh Irska v loňském třetím čtvrtletí klesl pod hranici 100 procent hrubého domácího produktu (HDP). Vrátil se pod ni poprvé od přijetí mezinárodního záchranného programu, na němž se země dohodla před pěti lety a který již ukončila. Vyplývá to z dnešních údajů vládních statistiků.

Dluh na konci třetího čtvrtletí dosahoval 204,2 miliardy eur (5,5 bilionu Kč), což představovalo 99,4 procenta HDP. Za poklesem dluhu stojí přísnější kontrola výdajů a silný růst ekonomiky.

Zadlužení Irska dosáhlo vrcholu v roce 2013, kdy se dluh vyšplhal až na 123,2 procenta HDP.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na úvěrovém programu v objemu 85 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Součástí podmínek programu byla rozsáhlá úsporná opatření. Irsko program opustilo již koncem roku 2013 a od té doby se jeho dluh postupně snižuje, uvedla agentura AP.

Půjčky, které jí poskytl MMF, země splatila v předstihu. Své další dluhy Irsko dokázalo refinancovat za výhodných podmínek, neboť se mu na úrovně z období před příchodem krize vrátily ratingové známky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK