Pojišťovny vybraly loni na pojistném 116 mld. Kč, o procento více

28.01.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Český pojistný trh v roce 2015 nepatrně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 116,1 miliardy korun, což je o jedno procento meziročně více. Zatímco životní pojištění kleslo o 3,5 procenta, neživotní pojištění rostlo o čtyři procenta. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Předloni trh vzrostl podobně na 115 miliard Kč.

Vybrané pojistné v životním pojištění se meziročně snížilo o 1,6 miliardy Kč. Největší pokles vykazují produkty s jednorázově placeným pojistným (minus 26,7 procenta). Nepříliš optimistická (minus 2,1 procenta) je ale především situace u produktů běžně placeného pojistného, které kryjí klientům každodenní životní rizika. Úbytek téměř 250.000 smluv životního pojištění v loňském roce jen potvrdil tento trend.

\"Vývoj v životním pojištění v loňském roce ovlivnily legislativní změny, které upravily podmínky daňové uznatelnosti. Negativní dopad zcela jistě má i problematika přepojišťování a související komunikace. V neposlední řadě nízké úrokové sazby ovlivňují vývoj ve všech oblastech finančního trhu a nepochybně ovlivní vývoj životního pojištění i v letošním roce,\" uvedl výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

V neživotním pojištění předepsané pojistné vzrostlo o 2,7 miliardy korun na 71,6 miliardy Kč. Pojistné v povinném ručení vzrostlo o 1,9 procenta. Zvýšený objem souvisí podle asociace především s rostoucím počtem vozidel. Z hlediska celkové bilance povinné ručení zůstává ve ztrátě. \"Ceny povinného ručení víceméně stagnují. Konkurenční boj pojišťoven se přesouvá z oblasti cenové politiky více k rozsahu poskytovaných služeb a odráží se zejména v detailnějším zohlednění rizik a v individuálním přístupu ke každému klientovi,\" podotkl Matoušek.

Tempo růstu se v závěru roku 2015 zvýšilo i v havarijním pojištění, které posílilo na 6,1 procenta. Tento vývoj souvisí s oživením ekonomiky a nastupující dynamikou nákupů nových a dražších vozidel.

K růstové bilanci neživotního pojištění přispělo i pojištění podnikatelských rizik, kde se i přes mírné zpomalení dynamiky zvýšilo předepsané pojistné o 3,6 procenta na téměř 19 miliard Kč. Podnikatelé uzavřeli o skoro 20.000 pojistných smluv více než v loňském roce. \"Větší zájem o zabezpečení podnikatelských rizik souvisí se stavem české ekonomiky. S ohledem na její zlepšující se kondici očekáváme i v tomto roce pozitivní vývoj u podnikatelských pojištění,\" uzavřel Matoušek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK