Máte správnou plnou moc pro kontrolní hlášení?

12.02.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Na základě plné moci může každý daňový subjekt zplnomocnit třetí osobu k určitým úkonům v rámci správy daní. Od 1. ledna 2016 mají plátci DPH povinnost podávat kontrolní hlášení. Jakou potřebujete k úkonům týkajících se kontrolního hlášení plnou moc? Platí již dříve uložené plné moci u správce daně?

Zplnomocnění v rámci daňového řízení

Každý daňový subjekt, který vystupuje v rámci správy daní, si může zvolit zmocněnce, s výjimkou případů, kdy má při správě daní něco osobně vykonat. V plné moci je potřeba vymezit rozsah zmocnění tak, aby bylo zřejmé, k jakým úkonům, řízením nebo jiným postupům se plná moc vztahuje. Není-li rozsah zmocnění vymezen nebo není-li vymezen přesně, správce daně vyzve daňový subjekt (zmocnitele) k úpravě plné mocí. Plná moc je vůči správci daně účinná od okamžiku jejího uplatnění u tohoto správce daně.

S ohledem na rozsah zastupování můžeme plné moci rozdělit na:

  • generální plnou moc
  • speciální plnou moc

Generální (všeobecná) plná moc zplnomocňuje k plnému zastupování a k veškerým právním úkonům. Speciální plná moc opravňuje zmocněnce činit jen určité úkony, jež jsou v plné moci vyjmenovány.

Aby zmocněnec mohl činit podání či jiné úkony týkající se kontrolního hlášení vůči správci daně za zmocnitele (plátce DPH) musí mít u správce daně uloženu plnou moc, ve které bude zplnomocněn k úkonům týkajících se kontrolního hlášení.


Kontrolní hlášení - vše, co potřebujete vědět

Kontrolní hlášení DPHOd 1. 1. 2016 vzniká plátcům DPH povinnost podávat kontrolní hlášení. Jeho cílem je efektivní boj s daňovými úniky především v rámci karuselových obchodů.
V našich článcích se dozvíte vše potřebné ohledně této novinky, např. koho se tato povinnost týká, jak podat kontrolní hlášení, praktické příklady, sankce apod. Výpis šlánků na téma kontrolní hlášení naleznete na této stráce: Kontrolní hlášení DPH.


V návaznosti na časté dotazy a diskuze ze strany plátců DPH ohledně plných mocí pro podávání a úkony v daňovém řízení u kontrolního hlášení vydalo dne 10. prosince 2015 Generální finanční ředitelství na internetových stránkách Finanční správy České republiky Informaci k posouzení stávajících plných mocí a pověření pro účely řízení ve věcech kontrolního hlášení (dále jen „Informace“). Závěry z dané Informace jsou shrnuty níže.

Generální plná moc ve věcech kontrolního hlášení

Správce daně bude ve věcech kontrolního hlášení uznávat generální plnou moc, která již byla uložena na finančním úřadě nebo novou generální plnou moc, která obsahuje takový rozsah oprávnění, v rámci něhož je zmocněnec pověřen i k úkonům souvisejícím s kontrolním hlášením. Pokud již takovou plnou moc máte uloženu u správce daně, není potřeba dokládat další speciální plnou moc ve věcech kontrolního hlášení.

Stávající speciální plné moci

Pokud plná moc, kterou má plátce DPH nyní uloženu u správce daně, obsahuje pouze oprávnění k podávání daňových přiznání, či jiných vyspecifikovaných podání podle zákona o dani z přidané hodnoty (např. souhrnná hlášení či výpisy z evidence pro daňové účely aj.), pak pod takovou plnou moc nelze vztáhnout i možnost podávání kontrolních hlášení a dalších úkonů v rámci řízení v této oblasti. Z tohoto důvodu je nutné správci daně vedle plné moci, kterou již správce daně disponuje, doložit ještě další speciální plnou moc vztahující se pouze ke kontrolnímu hlášení.

Pokud plná moc, kterou správce daně u daného plátce disponuje, zní na podání daňového tvrzení na dani z přidané hodnoty, je pod pojmem tvrzení zahrnuto i kontrolní hlášení a taková plná moc postačuje ke zplnomocnění k podání kontrolního hlášení. Je nutné rozlišit, zda plátce DPH chce třetí osobu zplnomocnit pouze k podávání kontrolního hlášení nebo i k dalším úkonům.

Speciální plná moc pouze pro podání kontrolního hlášení

Jednou z variant plných mocí je věcech kontrolního hlášení je plná moc opravňující zmocněnce pouze k podávání kontrolního hlášení (kontrolní hlášení musí být podáno elektronicky). U jiných úkonů jako např. přijímání výzev od správce daně apod. bude plátce DPH vystupovat osobně, nechce k tomu zplnomocnit třetí osobu. Takový rozsah plnění pak musí být uveden i na plné moci, která bude zaslána finančnímu úřadu (správci daně). Rozsahu zastupování musí být v plné moci vymezen pouze na podávání všech typů kontrolních hlášení (tedy řádných, opravných i následných).

Speciální plná moc ve věcech kontrolního hlášení

Plná moc může znít i na veškeré zastupování ve věcech kontrolního hlášení. Znamená to, že zmocněnec bude za plátce DPH podávat kontrolní hlášení, přijímat výzvy od finančního úřadu a komunikovat se správcem daně ve věcech kontrolního hlášení. Vymezení plné moci pak musí následující: zastupovat plátce v plném rozsahu ve všech úkonech, řízeních nebo jiných postupech ve věcech kontrolních hlášení.

Vzory plných mocí

Součástí Informace jsou i vzory plných mocí, které může plátce DPH ke zplnomocnění třetích osob použít. Vzory plných mocí jsou dostupné zde: http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/aktuality/2015

Autor článku

Veronika Tomanová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ