Rusko a další producenti ropy se dohodli na zmrazení těžby

16.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dauhá 16. února (ČTK) - Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a Katar se dohodly, že zmrazí produkci ropy na úrovních z letošního ledna. Chtějí ale, aby totéž učinili i další přední producenti. Po dnešním setkání se svými protějšky to oznámil katarský ministr energetiky Muhammad Sálih Sadá.

\"Je to skutečně první rozhodnutí ohledně řízení dodávek, které bylo učiněno od listopadu 2014. A i když budou tací, kteří se to pokusí bagatelizovat a budou říkat, že to žádné snížení není, je to změna. Je to velká změna v dosavadní politice (producentů ropy),\" řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Ceny ropy za poslední rok spadly na nejnižší hodnotu za více než deset let, částečně díky růstu těžby v USA a rozhodnutí ropného kartelu OPEC zvýšit vývoz s cílem upevnit si tržní pozici. Na trhu tak vznikl citelný převis nabídky.

V posledních dnech ale ropa zdražovala, mimo jiné kvůli spekulacím, že přední světoví producenti suroviny by se přece jen mohli na snížení těžby dohodnout. Cena severomořské ropy Brent dnes po začátku schůzky v Dauhá přidávala kolem šesti procent, po oznámení katarského ministra zisky trochu zmírnila.

\"Domníváme se, že zmrazení (těžby) na lednové úrovni je pro trh dostačující,\" uvedl po dnešní schůzce v Dauhá saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí. \"Důvod, proč souhlasíme s možným zmrazením produkce, je jednoduchý: je to začátek procesu, který v příštích měsících posoudíme a rozhodneme se, zda potřebujeme další kroky ke stabilizaci a k tomu, aby se situace na trhu zlepšila,\" řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK