CVVM: Ekonomickou situaci v ČR hodnotí lidé nejlépe od roku 1999

02.03.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Ekonomickou situaci v Česku hodnotí letos lidé nejlépe od roku 1999. Podle téměř třetiny Čechů a Češek je dobrá, podle čtvrtiny nepříznivá. V únoru se tak pohled na stav českého hospodářství proti lednu nezměnil. Výsledky únorového průzkumu dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Odpovídalo 1080 lidí nad 15 let.

\"Aktuální hodnocení ekonomické situace spolu s lednovým šetřením představuje historicky absolutně nejlepší výsledky za celou dobu realizace srovnatelných výzkumů od roku 1999, kdy podíl příznivého hodnocení poprvé překonal hladinu 30 procent,\" uvedlo CVVM.

Pozitivně vidí nynější ekonomickou situaci 31 procent lidí. V lednu to bylo 32 procent, od loňského října do konce roku 30 procent. Na konci roku 2012 to bylo ale jen šest procent dotázaných. Nepříznivý je stav naopak podle 26 procent respondentů. Před třemi lety si to myslely dvě třetiny Čechů a Češek.

Podle CVVM optimismus narůstá s příjmem, spokojeností se životem a politickou situací i s vyšším vzděláním. Pozitivněji se vyjadřují lidé mezi 30 a 44 lety, podnikatelé a živnostníci, pravicově orientovaní, stoupenci ANO a ti, kteří důvěřují vládě. Kritičtější postoj mají osoby nad 60 let, důchodci, nezaměstnaní, nekvalifikovaní dělníci, lidé s levicovou orientací či voliči KSČM.

Kladně hodnotí ekonomickou situaci 47 procent lidí s dobrou životní úrovní a jen osm procent těch, kteří mají životní úroveň slabou. Ve špatné kondici je hospodářství podle tří pětin lidí se špatnou životní úrovní a podle 13 procent osob s dobrou životní úrovní.

Polovina Čechů a Češek považuje životní úroveň své domácnosti za dobrou. Jako špatnou ji vidí 15 procent dotázaných. Ani dobrou, ani špatnou situaci nemá 36 procent lidí. Od února 2013 do loňského podzimu se podíl příznivých hodnocení zvyšoval, pak se zastavil. Letos opět rostl \"na nové historické maximum\", uvedlo CVVM. Negativních hodnocení naopak ubylo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK