Fitch. Zadluženost Číny podkopává růst a finanční stabilitu země

06.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 6. dubna (ČTK) - Zadluženost v čínské ekonomice narostla do takové míry, že bude v nadcházejících pěti letech oslabovat tempo hospodářského růstu a mohla by ohrozit i finanční stabilitu země. Předpověděla to dnes mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Kvůli prudkému nárůstu zadluženosti od globální finanční krize z roku 2008 bude podle ní pro ekonomiku \"mimořádně obtížné\" dosahovat průměrného ročního tempa růstu 6,5-7,0 procenta, jak plánuje vedení země.

Veřejný dluh Číny na konci loňského roku činil 55 procent hrubého domácího produktu (HDP), což je vzhledem ke stavu veřejných financí v řadě vyspělých zemích relativně málo. Celková zadluženost ve druhé největší ekonomice světa však loni podle oficiálních odhadů vzrostla na téměř 200 procent HDP, tedy na takřka dvojnásobek 115 procent HDP z roku 2008.

Skutečná míra dluhu se ale teď podle agentury Fitch blíží 250 procentům výkonu ekonomiky. Letos přitom celkový dluh naroste na 260 procent HDP a jeho vzestup je nadále rychlejší než tempo hospodářského růstu, citoval ze zprávy ratingové agentury server britského listu The Telegraph.

\"Vysoká a neustále rostoucí míra zadluženosti v ekonomice je stále větším zdrojem systémové zranitelnosti,\" napsali analytici Fitch ve své zprávě. Rostoucí dluh je také důvodem, proč agentura ponechává rating úvěrových závazků Číny v kategorii A a nezvýšila jej do kategorie AA jako například konkurenční agentura Standard & Poor\'s.

Fitch nicméně pokládá za vysoce nepravděpodobné, že Čínu čeká takzvané \"tvrdé přistání\". Tedy situace, že by ekonomika zpomalila takřka na nulu. Pravděpodobná v Číně příliš není ani klasická bankovní a finanční krize, protože čínský finanční systém má oporu ve vkladech domácích klientů a v řadě bank i firemních dlužníků má významné slovo stát. \"Tyto faktory naznačují, že ten typ zhroucení důvěry věřitelů, který by mohl vyvolat finanční krizi, je v Číně nepravděpodobný,\" uvedla FItch.

Agentura předpovídá, že ekonomický růst Číny letos výrazně zpomalí a dosáhne 6,2 procenta. Na příští rok předpokládá, že tempo sestoupí na šest procent. Čínská ekonomika loni zpomalila růst na 6,9 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za 25 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK