Hypotéky na novém minimu. Dvouprocentní hranice padla

26.04.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Poprvé v historii sazba sjednaných úvěrů klesla pod 2 procenta. Banky během března poskytly hypotéky za 18 miliard. Hypoteční boom však začíná narážet na své hranice. Limitovaná je kapacita bank i nabídka nemovitostí.

Lidé si půjčují větší částky

Tuzemské banky poskytly během března 9375 (y/y – 1,3 %) hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 17,906 miliardy korun (y/y + 7,7 %). Poptávka po hypotékách v meziročním srovnání nepatrně klesla, ale objemově byl letošní březen opět rekordní, výrazně totiž vzrostla průměrná půjčená částka, která vlivem rostoucích cen nemovitostí a výbornou cenovou dostupností úvěrů s vysokými LTV tentokrát vystoupala na 1,910 mil. Kč.

Objem poskytnutých hypoték v ČR od roku 2006 (mld. Kč)

Golem_1













„V květnu nebo červnu, kdy zpravidla kulminuje poptávková vlna, by banky mohly překonat hranici 20 miliard Kč sjednaných hypoték. Je to dost pravděpodobné, průměrná výše hypotéky je výrazně vyšší než v minulých letech, takový skokový růst byl naposledy před příchodem finanční krize v roce 2008, letos bude výzvou počty hypoték zpracovat,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Úrokové sazby poprvé pod 2 procenty

Hypotéky dosáhly další mety. Průměrná úroková sazba hypoték sjednaných v uplynulém měsíci poprvé v historii klesla pod dvě procenta. Ukazatel FINCENTRUM HYPOINDEX se tentokrát zastavil na hodnotě 1,97 %. Oproti loňskému roku jsou nyní sazby hypoték o 19 setin procentního bodu níže a podle našeho odhadu, který stavíme na vývoji indexu průměrných nabídkových sazeb (GOFI 70), nedosáhl ještě FINCENTRUM HYPOINDEX minima a klesat bude i v tomto měsíci.

Vývoj průměrné výše hypotéky

Golem_2

Průměrná úroková sazba sjednaných úvěrů pod 2 procenty – ještě před dvěma lety jen těžko uvěřitelné. Tím spíš, pokud si uvědomíme, že ve výsledku jsou započítány všechny hypotéky včetně 100% úvěrů, hypoték bez dokládání příjmů apod.

Stavební spořitelny v březnu zvolnily

Stavebním spořitelnám se v březnu dařilo méně. Oproti lednu a únoru, kdy jejich produkce rostla meziročně o desítky procent, přišel v březnu znatelný propad. Hodnota sjednaných úvěrů činí 2,987 mld. Kč, což je o 500 milionů méně (y/y -14 %), než v loňském roce.

březen 15 březen 16 y/y změna
ČMSS 1,826 0,784 -57%
SSČS 0,497 0,664 34%
MP 0,441 0,71 61%
RSTS 0,572 0,583 2%
WSS 0,15 0,246 64%
Celkem 3,486 2,987 -14%


Velký meziroční pokles produkce vykázala Českomoravská stavební spořitelna, jejíž zástupci v březnu sjednaly úvěry jen za 0,784 mld. Kč, což v porovnávaní s loňskými 1,83 mld. Kč značí meziroční propad o více než 50 procent a téměř shodnou produkci s Modrou pyramidou, která za březen vykázala obchody za 0,71 mld., což značí meziroční nárůst o 61 % a potvrzení pozice dvojky na trhu. Třetí v pořadí figuruje Buřinka (SSČS) – 0,664 mld. následovaná Raiffeisen stavební spořitelnou (0,583 mld. Kč) a pětici uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna s 246 miliony nové produkce.

Čtvrtletní výsledky vzbuzují respekt

I přes březnový propad se stavebním spořitelnám meziročně daří lépe. V součtu za celé první čtvrtletí sjednaly úvěry v celkové hodnotě 10,2 miliardy korun, což je o miliardu více než loni a druhý nejlepší výsledek od dosud rekordního roku 2006. Tehdy se objem sjednaných úvěrů vyšplhal nad 12 miliard korun. Letošní růst táhne především oživení Modré pyramidy a Wüstenrot stavební spořitelny.

Ještě o něco lépe jsou na tom hypoteční banky, jejichž měsíční produkce v letošních měsících ještě neklesla pod 12 mld. korun a přepisuje měsíční rekordy již 15 měsíců v řadě. Celkové za první čtvrtletí suma sjednaných hypotečních úvěrů dosahuje 45,2 miliard korun a v součtu se stavebními spořitelnami banky letos rozpůjčovaly na bydlení více než 55 miliard korun. Oproti loňsku je to o 16 procent více. A co je důležité, převážnou část tvoří nově poskytnuté úvěry. Refinancování je od poloviny loňského roku v defenzivě. Podle dat ČNB míra refinancování v prvních dvou letošních měsících činila 19,9 resp. 17,5 procenta celkového objemu sjednaných hypotečních úvěrů.

„Očekáváme, že rekordní zájem o hypoteční financování bude přetrvávat po celé první pololetí a úrokové sazby v dubnu ještě mírně poklesnou. U běžných typů hypoték klienti s dobrou bonitou a hodnotnou zástavou mohou nyní dosáhnout na úrokovou sazbu v pásmu mezi 1,7 – 1,9 procent. Pokud však klient zvažuje pořízení vlastního bydlení nebo bytu na investici a přemýšlí o správném načasování, pak případný pokles sazeb již nehraje důležitou roli. Sazby se za posledních 12 měsíců změnily pouze minimálně, a i když ještě mohou mírně klesnout, rozdíl ve splátce úvěru bude minimální. Mnohem důležitější je pohyb cen nemovitostí a samotná dostupnost vhodné nemovitosti. Nabídka se totiž neustále zmenšuje a s tím dochází k rychlému růstu cen,“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel GOLEM FINANCE.


Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, ČTK, Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS)

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ