Pojišťovny odmítly pojistit desítky cestovek. Proti krachu je jich pojištěných 900

24.05.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny pro tento rok pojistily proti riziku úpadku téměř 900 cestovních kanceláří, o zhruba 40 méně než před rokem. S dalšími ještě jednají, ale každá pojišťovna již odmítla pojistit desítky kanceláří. Důvodem byly jejich špatné ekonomické výsledky či nedůvěryhodný obchodní plán.

  • Čtěte také: Teroristický útok? Nově budou moci klienti CK zrušit pobyt bez sankcí.
  • U Generali je proti krachu aktuálně pojištěno 250 cestovních kanceláří. "Průběžně jednáme s řadou dalších. Ne všechny mají obnovu pojistné smlouvy například k prvnímu lednu," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Generali odmítla pojistit desítky kanceláří. Šlo o již existující kanceláře i nově vznikající. Důvodem odmítnutí byly zejména finanční výsledky společnosti, které neodpovídaly interním kritériím pojišťovny pro přijetí rizika do pojištění. V případě nově vznikajících CK byl podle Cívky důvodem převážně nedostatečný podnikatelský plán.

    Česká podnikatelská pojišťovna pojistila 188 cestovních kanceláří, což je podle mluvčí Renaty Čapkové počet srovnatelný se stejným obdobím minulého roku. Nyní jedná se třemi novými zájemci o pojištění. Také ČPP odmítla desítky kanceláří. Ceny pojistek se letos pohybují na obdobné úrovni jako v loňském roce, dodala Čapková.

    Union pojišťovna má pojištěno 164 cestovních kanceláří. "Týdně nás kvůli pojištění osloví tři až pět kanceláří. Na podmínkách jsme se nedohodli se 41 kancelářemi kvůli negativnímu hospodaření nebo proto, že podnikatelský záměr vzbuzoval pochybnosti," uvedla mluvčí pojišťovny Judita Smatanová.

    ERV cestovní pojišťovna pojistila proti krachu 125 cestov ních kanceláří, se dvěma dalšími ještě jedná. Odmítla jich pojistit 31. Hlavními důvody byly podle šéfa komunikace Vlastimila Divokého ekonomické výsledky nebo finanční zdraví společnosti, nereálnost předložených byznys plánů, nedůvěryhodnost statutárů nebo pochybná historie společnosti. Cena pojištění se u ERV v průměru zvýšila o 15 až dvacet procent, paralelně s tím se navýšily limity pojistného plnění z důvodu přijetí novely zákona.

    UNIQA má pro případ úpadku pojištěných asi 120 kanceláří. Odmítla pojistit řádově několik desítek zájemců. "Také my jsme se museli rozloučit s několika u nás dříve pojištěnými cestovními kancelářemi, neboť nedošlo ke shodě ohledně dostatečné výše limitu plnění," uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Ceny pojistek se podle ní v průměru neměnily, ovšem v jednotlivých případech s ohledem na meziroční změny poměrů k dílčím posunům podmínek docházelo.

    Dalších 40 cestovních kanceláří pojišťuje pojišťovna Slavia, Allianz Slovenská poistovňa v Česku pojišťuje dvě cestovní kanceláře.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ