Dopravní nehody: Ani v létě nepodceňujte rizika

01.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ani v nadcházející dovolenkové pohodě nepolevujte na silnicích v opatrnosti. Statisticky je totiž právě léto s ohledem na zdravotní následky nejrizikovější. Jak se vyhnout haváriím i dalším specificky letním nehodám? Co dělat v případě nehody? Přinášíme 5 užitečných rad, které vám mohou pomoci při neočekávaných situacích nejen na silnici.

Odpočinek a pozornost

Léto, tropické teploty, dovolená. Konečně můžeme tak říkajíc vypnout a užívat si odpočinku. Ale i přesto, že letní parno svádí k naprosté pohodě, dostatečná dávka pozornosti je vždy na místě. A to nejen přímo na silnici – zapomenuté klíčky v kapse kalhot na pláži vás mohou stát celé auto i se všemi věcmi uvnitř. Nehoda se též může stát třeba jen pár metrů od vašich domovních dveří. Těšíme se na dovolenou, auto už je skoro naloženo, jen posádka chybí. Tak si auto přeparkujeme, aby bylo vše připraveno. Nastartujeme, odjistíme ruční brzdu, popojedeme, vypneme motor, vysedneme… a auto se najednou rozjede. Zapomněli jsme zatáhnout ruční brzdu. I taková banalita přitom může mít značné následky. V případě poškození vozidla samovolným rozjetím navíc není jeho následné poškození hrazeno pojišťovnou. Vždy, pokud parkujete ve svahu, si tak zkontrolujte, že je ruční brzda zatažená. Předejdete tak menším i vážným potížím.

Co dělat po nehodě?

V prvé řadě je třeba zachovat chladnou hlavu. Zajistěte bezpečnost místa i účastníků nehody, jsou-li mezi nimi zranění, bezodkladně volejte záchrannou službu a policii, případně vytočte číslo 112, tedy integrovaný záchranný systém. Policii volejte i tehdy, pokud nastala neshoda s dalšími účastníky nehody, bylo poškozeno dopravní značení či došlo k poškození majetku nebo vozidla v ceně nad 100 000 Kč. Strážce zákona přivolejte i tehdy, máte-li podezření, že je některý z účastníků nehody pod vlivem alkoholu nebo návykových látek.

Pokud není nehoda nijak vážná a nedošlo k žádnému zranění, můžete hned zavolat asistenční službu. „Máte-li auto s leasingem, zatelefonujte i leasingové společnosti. Asistenční služba vám pomůže s odtahem poškozeného auta a zajistí náhradní vozidlo, nemáte-li jej přímo poskytnuto smluvním servisem leasingové společnosti,“ uvádí Martin Moučka, Insurance Manager ve společnosti Arval CZ. Každé poškození vozidla i případnou pojistnou událost musíte poskytovateli leasingu co nejdříve nahlásit. Aby schválení opravy a řešení pojistné události proběhlo hladce, nezapomeňte leasingové společnosti vždy doložit potřebné doklady – záznam o nehodě, kopii řidičského průkazu, záznam od policie a tak dále.

Jak se připravit na nehodu

Dopravní nehoda je stresující záležitost a stoprocentně se na ni připravit nejde. Přesto by nějaké základní přípravy proběhnout měly. Především je potřeba znát důležitá telefonní čísla, tedy záchranné služby, policie i asistence. Ale pozor, napsané na lístečku v přihrádce auta vám v případě krádeže auta moc nepomohou, mobil s čísly v paměti se zase může vybít nebo vám jej mohou ukrást. Dobré tedy je, když si kontakt uložíte na více míst, nejlépe u více lidí. Chystáte-li se na dovolenou do zahraničí, ověřte si, že u sebe máte veškeré potřebné doklady k vozidlu, zkontrolujte zejména platnost zelené karty a povinnou výbavu, jako je vesta a lékárnička.

Pozor na lovce nehod

Těsně po nehodě je naše tělo a mysl v šoku, čehož mohou zneužít takzvaní „lovci nehod“. Pokud se stanete účastníky nehody a najednou se objeví odtahová služba, aniž byste volali asistenční službě či leasingové společnosti, pak zbystřete – nebude to ta správná. Podvodníci využívají otřesené mysli lidí těsně po nehodě a snaží se je přesvědčit, že vše zajistí a vyřídí. Tuto nabídku striktně odmítněte. Váš vůz může být dovezen do nesmluvního servisu, se kterým váš poskytovatel leasingu nespolupracuje a veškeré náklady s převozem do smluvního servisu tak budou následně přeúčtovány. Vždy proto kontaktujte naši asistenční službu, která vám sdělí, jaký odtahový vůz pro vás přijede. Vyvarujete se tak zbytečným nákladům.

Myslete a pište

Každou nehodu nebo pojistnou událost je třeba přesně zdokumentovat. Vše důkladně sepište, písmenky rozhodně nešetřete, formuláře vyplňujte čitelně, případně pořiďte několik fotografií mobilním telefonem. Při vyplňování záznamu o nehodě se vždy přesvědčte, zda jsou uvedené údaje vyplněny podle platných dokladů, jako je zelená karta a malý technický průkaz. Kompletní a správné údaje jsou nejdůležitější k rychlému vyřízení pojistné události. Pokud se nehoda stane v zahraničí, mohou nastat první komplikace hned v komunikaci. V takovém případě lze v rámci asistenční služby požádat o základní tlumočnickou službu. „Jste-li však například policií nuceni přímo na místě nehody podepsat protokol či jiné prohlášení, kterému přesně nerozumíte, doplňte před svůj podpis -uvedenému textu nerozumím- a následně podepište. Jen tak se dá vytvořit určitý prostor pro případné právní jednání,“ radí Martin Moučka, ze společnosti Arval CZ.


Zdroj: Arval CZ

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU