Stát chystá pro domácnosti stamiliony na hospodaření s dešťovou vodou

09.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zachytávání, uchování a zužitkování dešťové vody v českých domácnostech by měl podpořit nový dotační program, který aktuálně připravuje ministerstvo životního prostředí. Příspěvky by měly směřovat k majitelům rodinných domů, třeba na stavbu nádrží nebo jezírek. Motiv je jasný: úspory vody.

Modrá úsporám? Program zatím jméno nemá

O dotacích se toho zatím moc neví. Vše je ve fázi příprav. Médii už ale proběhly alespoň kusé informace o novém dotačním programu, kterému se přezdívá Modrá úsporám. „Takový program ale neexistuje. Jedná se pouze o náš interní pracovní název programu určeného domácnostem na hospodaření se srážkovými vodami,“ upřesnila Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Pracovní název začali úřednici používat pro jeho podobnost s názvem úspěšného dotačního programu Nová zelená úsporám, který podporuje zateplování domů. „Nicméně Modrá úsporám je ochranná známka privátní firmy. Oficiální název vzhledem k přípravné fázi programu jsme zatím nestanovili,“ dodala.

Co po jméně, řekl by klasik. Důležitý je obsah. Ačkoli detaily zatím známé nejsou, je zřejmé, že se dotační program určený domácnostem zaměří na hospodaření s dešťovou vodou, podpoří stavbu nádrží, jezírek a dalších drobných projektů, které ušetří vodu. „Řádově stamiliony korun by už v letošním roce mohly zamířit přímo k občanům na pořízení retenčních nádrží na dešťovou vodu využitelnou na zalévání nebo běžné práce v domácnostech,“ sdělila Jana Taušová.

50 % na retenční nádrže

Program a jeho nastavení se v současné chvíli připravují a diskutují. „Jsme opravdu na začátku, připravujeme odborné podklady, studie, setkání s odborníky nebo statistiky. Máme už samozřejmě nějakou představu, ale nechceme uvádět další detailní informace z přípravy programu, aniž by jeho nastavení bylo potvrzené,“ dodala Jana Taušová.

Připravované dotační příspěvky se pravděpodobně inspirují úspěšnými kotlíkovými dotacemi. „Uvažujeme o padesátiprocentním příspěvku pro domácnosti na retenční nádrže. Ale přesný způsob financování a celkový objem peněz v programu na hospodaření s dešťovou vodou aktuálně řešíme,“ prozradila Jana Taušová.

Dotace zaměřené na úspory vody v domácnostech by se mohly rozběhnout už letos na podzim a stejně jako u Nové zelené úsporám bude žádosti vyřizovat Státní fond životního prostředí.

O příspěvky už mohou žádat obce

Kromě programu zaměřeného na domácnosti jsou už v plném proudu dotace na hospodárné nakládání s vodou pro malé obce nebo části měst do 500 obyvatel. „Jedná se o výzvu, kterou ministerstvo životního prostředí otevřelo v rámci Národního programu Životního prostředí a výzva je otevřena do 30. června letošního roku. Obce mohou získat dotaci až 5 milionů korun,“ připomněla Jana Taušová.

Mezi podporovaná opatření patří například systémy k opětovnému využívání dešťových a šedých vod, projekty na čištění odpadních vod, a to včetně udržitelných koncovek, jako je třeba dočištění odtoku ČOV nebo další využití kalu. Žádat lze také o podporu na realizaci vegetačních střech nebo vegetačních krytů fasád.

„Výzva je dvoukolová. Nejdříve mohou obce posílat projektové náměty. Žádost o podporu je možné poslat ve druhém kole, konkrétně od 1. srpna do 30. listopadu letošního roku. Celkem je pro obce k dispozici 50 milionů korun. Podporu lze čerpat pouze na dosud nerealizované projekty,“ uzavřela Jana Taušová.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ