Jak na motivační dopis

14.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kromě životopisu se dnes už motivační dopis pomalu ale jistě stává nedílnou součástí každé žádosti o práci. Poradíme vám, jak motivační dopis správně napsat a na co byste při jeho tvorbě neměli zapomenout.

Zatímco životopis vnímáme již dlouhou dobu jako nedílnou součást procesu ucházení se o nové zaměstnání, motivační dopis zůstával a stále ještě tak trochu zůstává v pozadí zájmu většiny uchazečů o práci. Přitom je to právě správně napsaný dopis, co může být tím rozhodujícím faktorem, který rozhodne o tom, zda se uchazeč vůbec dostane k pohovoru či nikoliv. Proč? Zatímco životopis obsahuje obecné informace o uchazeči - jeho dosažené vzdělání či nabyté pracovní zkušenosti, motivační dopis by měl naprosto konkrétním způsobem reagovat na nabízenou pracovní pozici. Jakým způsobem a jak ho napsat co nejefektivněji se dočtete na následujících řádcích.

Jak začít psát motivační dopis

V hlavičce motivačního dopisu by měly být uvedeny kontaktní údaje - jméno a příjmení, titul, adresa bydliště, kontakty - mail a telefon. Poté už je dobré přejít bez různých zdvořilostních frází k samotnému textu motivačního dopisu. Udává se, že personalisté mývají přibližně kolem minuty na přečtení životopisu a motivačního dopisu jednoho uchazeče. To není mnoho. Na začátek proto hned konkretizujte, jaká pozice vás zaujala a odkud jste se o ní dozvěděli.

Nejdůležitější část motivačního dopisu

Pokračujte informacemi, proč jste vhodným kandidátem na konkrétní pozici. Tato část motivačního dopisu by měla personalistu zaujmout natolik, že po jejím přečtení vás pozve na pracovní pohovor. Musíte ji tedy na rozdíl od životopisu psát unikátně pro každou pracovní pozici, na kterou se hlásíte.

Zde musíte prokázat znalost konkrétního oboru a firmy, pro kterou byste chtěli pracovat. Všechny informace zde uvedené se musí proto vztahovat k pracovnímu místu, o které máte zájem. Při psaní se zaměřte na to, co vše můžete pro danou firmu udělat. Ukažte, jakým přínosem pro ni můžete být. Je důležité vyzdvihnout zde právě ty vaše pracovní zkušenosti a povahové vlastnosti, které zaměstnavatel v nabídce požaduje. Můžete zde uvést i příklady vašich největších úspěchů z předchozích zaměstnání. Odkazujete na "ty správné" informace z vašeho životopisu.

Buďte struční, není nutné dlouze vypisovat mnoho činností, ve kterých vynikáte. V konečném, důsledku bohatě stačí jen jedna, která je pro danou pozici nejdůležitější. V motivačním dopise rozhodně není místo pro informace o rodinných poměrech, osobních potížích, důvodech ukončení předchozích zaměstnání či koníčcích.

Na co nezapomenout na závěr motivačního dopisu

Na závěr nesmíte zapomenout požádat o pozvání na pohovor a rozloučit se. Napište zde, kdy a jakým způsobem vás může personalista kontaktovat a že se rádi přizpůsobíte jeho požadavkům na termín. Pokud dopis posíláte poštou, určitě jej podepište. Extrémně důležité je pořádně si motivační dopis po sobě přečíst. Nesmí obsahovat pravopisné chyby a překlepy.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU