Jak na pracovní pohovor

16.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sepsali jste výborný životopis? Motivační dopis se vám také povedl? Potenciální zaměstnavatel si vás pozval na první osobní pohovor? Blahopřejeme! Teď zbývá zaujmout zaměstnavatele tak, aby si vás vybral.

Pracovní pohovor není procházka růžovým sadem. Musíte se na něj připravit a to velice pečlivě. Chcete uspět v tvrdé konkurenci. Počítejte proto i s tím, že se můžete setkat s ostatními uchazeči o dané místo. Většinou se to ale nestane, personalisté si rozplánují schůzky tak, aby se kandidáti nepotkali.

Příprava na pohovor

Uvědomte si, že je důležité hned od začátku dobře zapůsobit. První dojem je jen jeden a často významným způsobem ovlivní celý průběh pohovoru. Získat při vstupu do místnosti okamžitě mínusové body za špatný zevnějšek je to nejhorší čeho se můžete dopustit. První, čeho si každý personalista všimne a bude hodnotit je váš zevnějšek. Oblečení by tedy mělo být elegantní, vkusné, čisté, pokud možné nezmačkané. Vlasy a nehty upravené a čisté. Nic víc není třeba.

Čím víc o pracovním místu a firmě kam se hlásíte víte, tím lépe. Zdrojů je hodně a "prolustrovat" si firmu na internetu je dnes snadná záležitost. Čas věnovaný přípravě se vám vrátí. Minimálně si však určitě musíte pamatovat příjmení a pozici zástupce firmy, se kterým se máte sejít. K pohovoru si vezměte kopii vašeho životopisu. Zkontrolujte si adresu společnosti, datum a čas pohovoru. Pokud vede pohovor někdo, koho znáte a tykáte mu, tykejte mu i nadále, snaha to zatajit není namístě.

Jak probíhá pohovor

K pohovoru se dostavte pár minut v předstihu. Máte-li zpoždění, zavolejte, omluvte se a sdělte, kdy se dostavíte. Vypněte si mobil. Při pozdravu stiskněte ruku, usmívejte se a udržujte kontakt očima. Při pohovoru si s ničím nehrajte, udržujte stále oční kontakt s osobou, která vám pokládá otázky. Buďte přirození, snažte se, aby vaše odpovědi byly co nejpřesnější. Neskákejte nikomu do řeči, nepoužívejte neslušné výrazy, žargon či nářečí. O bývalém (současném) zaměstnavateli a vaši profesní minulosti mluvte pozitivně. Pozorně naslouchejte, co vám zaměstnavatel sděluje o firmě, o pozici. Jistě dostanete prostor k položení otázek, proto mějte připraveno pár smysluplných dotazů. Před rozloučením poděkujete za čas, který vám věnovali a čekejte informaci, kdy a jakou formou vám firma informuje o výsledku pohovoru.


Abyste nebyli zaskočeni některými otázkami, zde jsou nejčastější:

  • Co víte o naší společnosti? 
  • Proč máte zájem o vypsanou pozici? 
  • Co očekáváte od práce, o kterou se ucházíte? 
  • Proč odcházíte z předchozího zaměstnání? 
  • Jaké jsou vaše představy o platu? 
  • Jaké jsou vaše silné a slabé stránky? 
  • Čeho chcete v kariéře dosáhnout? 
  • Kdo vám může poskytnout reference? 
  • Kdy můžete eventuelně nastoupit?

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU