Jak platit na dovolené a nepřijít o peníze

27.06.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chystáte se na dovolenou? Je lepší peníze dopředu vyměnit nebo vybrat na místě z bankomatu? Jak co nejefektivněji platit či vybírat hotovost v zahraničí? Jak vyřešit případnou ztrátu nebo krádež karty? Pozor na poplatky a limity, mějte další kartu v záloze, klidně i kreditku, pro zúčtování transakce volte místní měnu a místo bankomatu hledejte ATM.

Vezměte si debetní i kreditní kartu nebo MasterCard i VISA a preferujte kartu embosovanou

Pokud přemýšlíte, zda do peněženky přidat i kreditní kartu, dovolená je na to nejlepší čas. Může se stát, že u některých poskytovatelů služeb nebudete moci použít klasickou debetní kartu. Některé půjčovny aut či hotely požadují při rezervaci nebo platbě kreditní kartu.

Kreditka přijde vhod také v případě nepředvídaných výdajů. Některé banky nabízejí až 55denní období, ve kterém můžete peníze z kreditky splatit zcela bez úroků. Kreditní limit je možné převést i na běžný účet. Navíc mnohé prémiové kreditky mají již automaticky v poplatku zahrnuty i cestovní pojištění jejího majitele. Někdy jste pojištěni i s debetní kartou. Určitě si to ověřte.

Pokud máte možnost, přibalte si na cesty rovnou dvě platební karty různých značek. V případě, že budete mí ve své peněžence karty MasterCard a VISA, měli byste si s nimi v drtivé většině případů vystačit. Preferujte přitom embosovanou kartu. Některé obchody, zejména v exotičtějších oblastech, neumí platbu elektronickou kartou zpracovat, embosovanou kartou zaplatíte téměř všude.

TIP: Pokud trávíte dovolenou pouze v jedné destinaci, nenoste s sebou najednou obě karty. V případě ztráty nebo krádeže jedné z nich vám druhá zůstane v rezervě.

Výběry hotovosti v zahraničí: Hledejte „ATM“ a pozor na poplatky

Pokud budete v zahraničí hledat bankomat, dívejte se po jeho mezinárodním označení „ATM“. Zjistěte si předem, jaké poplatky účtuje vaše banka za výběry z bankomatů v zahraničí. Poplatky závisí na typu karty nebo účtu. Poplatek může být ve formě pevné sazby nebo vypočítaný jako procento z vybrané částky. Několik bank si dokonce za výběry v zahraničí neúčtuje poplatky vůbec. V zemích mimo EU si při výběru dávejte pozor na poplatek, který může účtovat provozovatel bankomatu. Bankomat musí na takový poplatek předem upozornit.

Kromě bankomatu máte v zahraničí pro výběr peněz možnost využít také pobočky místní banky či směnárny, které jsou označeny logem vaší karty. Tato služba se nazývá CashAdvance a bývá obvykle za poplatek, který však nemusí být větší než ten za výběr z bankomatu.

TIP: Podle výše poplatků zvažte, zda pro vás není výhodnější vybrat místní měnu až v cílové destinaci.

Preferujte zahraniční měnu

Lidé se na dovolené v zahraničí při výběru z bankomatu, ale i při platbě kartou setkávají s možností výběru měny, ve které má být transakce zúčtována. Možnosti jsou obvykle dvě. Buď v domácí měně, například forinty v Maďarsku, nebo v eurech. V případě, že si klient zvolí standardní cestu, tedy místní měnu, zúčtování se provede kurzem společnosti Visa / MasterCard. Tehdy se použije kurz této společnosti na přepočet domácí měny, například z forintů na eura. Ten je obvykle výhodnější, než kdyby si zákazník zvolil druhou možnost, tedy zúčtování transakce v eurech. Při zúčtování transakce v místní měně budete mít jistotu, že vám částku přepočte vaše banka a ne cizí společnost, jejíž přepočet bude ve většině případů výhodný více pro ni než pro vás.

TIP: Pro vyhledávání bankomatů v zahraničí je dobré mít nainstalovanou některou z aplikací určenou pro smartphony. Jednou z nich je například Visa Traveltools.

Zkontrolujte si limity na platby i výběry

Abyste v obchodě či při platbě v hotelu nebyli zaskočeni, je dobré zkontrolovat si před cestou limity, které máte nastaveny pro platbu kartou. Je dobré znát taky maximální částku peněz, která se dá v místě dovolené vybrat z bankomatu za jeden den. Ve vzdálenějších destinacích limit může být nižší než v Evropě.

TIP: Ověřte si limity, které máte na vaší kartě nastaveny, a také to, jak přesně fungují. Mohou být denní nebo třeba i týdenní. Případně je před odjezdem na dovolenou upravte. V některých bankách můžete s okamžitou platností změnit limity na kartě přes mobilní bankovnictví.

Opatrně s DCC (Dynamic Currency Conversion)

Při výběru z bankomatu dobře zvažte, zda chcete využít směnu nabízenou službou zvanou DCC (Dynamic Currency Conversion). Případ, kdy vám bankomat nabízí směnu přes DCC, poznáte podle toho, že se na displeji zobrazuje v českých korunách, kolik za výběr cizí měny zaplatíte.

TIP: Spočítejte si, zda je pro vás tato směna výhodná, a pokud ne, tak si zvolte výběr bez směny.

Hotovosti ani málo ani moc

Mějte dostatek hotovosti. Zjistěte si proto, zda výběry hotovosti v zemi, kam cestujete (zejména mimo EU), nejsou limitovány pouze určitou částkou na den. Při výletu do exotičtější destinace je dobré cestu nahlásit bance, aby v případě, že se jí nepodaří s vámi zkontaktovat, kartu pro podezření ze zneužití nezablokovala. Dostatek hotovosti se hodí například na platby za lékařské ošetření. Pojišťovny totiž takové případy proplácejí až následně po předložení dokladu o pojistné události.

TIP: Někdy je ale méně více, takže s sebou nevozte peněz zbytečně moc Ani si velké částky nevybírejte na místě z bankomatu. Z některých destinací se nedá místní měna vyvážet a převod zbylých peněz na koruny je pak zase nevýhodný.

Blokování při ztrátě či krádeži karty

Krádeže a zneužití karet patří mezi nejčastější nepříjemnosti na dovolených v zahraničí. Proto je dobré mít nastaveno SMS notifikace o pohybech na kartě i na účtu. Banky umožňují blokování karet přes internetové či mobilní bankovnictví, nebo telefonicky.

TIP: Uložte si do mobilu telefonní číslo na kontaktní linku vaší banky nebo společnosti, která kartu vydala. V případě potřeby ho nebudete muset zdlouhavě hledat a blokování karty provedete pomocí jednoho telefonátu.


Jak zaplatíte v oblíbených prázdninových oblastech

Do Itálie jenom s kartou, na řeckých ostrovech využijete spíše bankomaty

Mezi země, kde Češi rádi tráví svoji letní dovolenou, patří Bulharsko, Egypt, Chorvatsko, Itálie, Rakousko, Řecko a Španělsko. A mnoho lidí kromě balení plavek a opalovacích krémů ještě před odjezdem řeší, jakým způsobem budou v zahraničí platit za drobné i větší nákupy. Půjde mi v obchodě platit kartou? Mají tam vůbec nějaké bankomaty? Přinášíme proto několik tipů, jak to v dané zemi chodí. Informace jsme čerpali z oficiálních turistických webových stránek jednotlivých států, které se zaměřují na hlavní turistická místa. Raději ale doporučujeme zjistit si před cestou ještě informace přímo o konkrétní oblasti, kam vyrážíte.

Bulharsko

Měna: bulharský lev (1 lev = 100 stotinek)
Jak platit: Většina bulharských hotelů a obchodů přijímá karty VISA, MasterCard, American Express a Diners Club. Peníze si vyměníte v bankách nebo směnárnách, k výběru peněz můžete použít také místní bankomaty.
Zdroj: http://bulgariatravel.org (oficiální turistické informace)

Egypt

Měna: egyptská libra (1 libra = 100 piastrů)
Jak platit: K výměně peněz využijte pobočky bank, které v Egyptě najdete ve všech velkých městech. Ty bývají obvykle otevřeny od neděle do čtvrtka od 8:30 do 14:00 hodin, někde až do 17:00 hodin. V některých hotelech jsou otevřeny dokonce 24 hodin denně. Také bankomaty jsou tu rozšířené, a to zejména v bankách, v supermarketech, nákupních centrech nebo u čerpacích stanic.
Zdroj: http://egypt.travel (oficiální turistické informace)

Chorvatsko

Měna: chorvatská kuna (1 kuna = 100 lipa)
Jak platit: Peníze si můžete vyměnit v jakékoliv bance, směnárně, poštovním úřadě a prakticky ve všech cestovních agenturách, hotelech a kempech. Skoro ve všech institucích a bankomatech je možné používat i platební karty, jako jsou Visa, MasterCard, American Express, Diners atd. Kartou zaplatíte i za mýto při jízdě na dálnici.
Zdroj: http://croatia.hr (oficiální turistické informace)

Itálie

Měna: euro (1 euro = 100 centů)
Jak platit: Kartou zaplatíte v Itálii běžně. S jakými konkrétními typy karet zaplatíte, zjistíte z loga umístěného při vstupu do obchodu nebo restaurace. Při platbě kartou můžete být prodávajícím požádáni o předložení dokladu totožnosti.
Zdroj: http://www.italia.it (oficiální turistické informace)

Rakousko

Měna: euro (1 euro = 100 centů)
Jak platit: Pro výběr peněz můžete v Rakousku využít širokou síť bankomatů nebo si hotovost dojít vybrat do banky. Platební karty jsou pak přijímány ve městech a turistických centrech a v mnoha hotelích, restauracích, obchodech a u benzinových čerpacích stanic. S jakými konkrétními typy karet tam zaplatíte, zjistíte z loga umístěného při vstupu do obchodu nebo restaurace. Problém byste neměli mít s platebními kartami MasterCard, Maestro, American Express, Visa a Diners a dalšími.
Zdroj: http://www.austria.info (oficiální turistické informace)

Řecko

Měna: euro (1 euro = 100 centů)
Jak platit: Na řeckých ostrovech uspějete s platební kartou spíše v půjčovně automobilů než v místní taverně, i zde se však už najdou výjimky. Větší štěstí budete mít ale určitě s hledáním bankomatu, a to zejména ve větších turistických oblastech.
Zdroj: http://www.visitgreece.gr (oficiální turistické informace)

Španělsko

Měna: euro (1 euro = 100 centů)
Jak platit: Ve Španělsku stejně jako v Itálii je platba kartou zcela běžná. Jakými konkrétními typy karet zaplatíte, zjistíte z loga umístěného při vstupu do obchodu nebo restaurace. Při platbě kartou můžete být prodávajícím požádáni o předložení dokladu totožnosti.
Zdroj: http://www.spain.info (oficiální turistické informace)


Zdroj: ZUNO, Air Bank

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ