LED žárovky od dodavatele: Výhodná koupě a pronájem?

01.07.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dodavatelé elektřiny už nějakou dobu fušují do úspor energií. Svým zákazníkům posílají tipy, jak energií šetřit, nebo je zásobují úspornými spotřebiči. Rozmáhá se i prodej nebo pronájem LED žárovek. Vyplatí se?

Srdce nových zákazníků získávají dodavatelé různě. Někteří neváhají sáhnout po praktikách, které byste spíš čekali u nechvalně proslulých „šmejdů“. Přidat ke smlouvě na elektřinu LED žárovky zdarma jako dárek, není nic nového. Poprvé se tento trik objevil mezi obchodníky s elektřinou před dvěma roky. Pořád dobře funguje.

LED žárovky jsou poměrně drahé, ze všech stran ale slyšíme, že s nimi ušetříme opravdu hodně peněz. Takže, kdo by je nebral? Navíc když jsou zadarmo. Jenže se s nimi pojí závazky, které nejde jen tak skončit. Za prvé, žárovky nejsou zadarmo, zákazník na ně uzavírá kupní smlouvu. Případně si je pronajímá. Současně musí podepsat i smlouvu na odběr elektřiny. Pokud si změnu dodavatele rozmyslí, čekají ho v některých případech sankce v řádech až několika tisíc korun.

Žárovka za korunu i za dva tisíce

Darování úsporných žárovek zahrnula do svých obchodních praktik společnost Bohemia Energy, největší alternativní dodavatel, i firma Comfort Energy. Obě společnosti jsou majetkově propojené a zákazníkovi „darují“ LED žárovku za symbolickou jednu korunu, kterou po něm ale fakticky nikdo nechce. Pokud se ovšem rozhodne od dodávek elektřiny odstoupit, bude mu dodavatel za žárovky účtovat 2 000 korun.

LED osvětlení „zdarma“ rozdává i společnost LAMA energy, ale nepřímo. Zákazníkovi totiž sadu LED žárovek prodává společnost BLUE OCEAN Management. Zatímco v reklamě jsou žárovky bonusem dávaným při změně dodavatele zdarma, v kupní smlouvě, kterou zákazník opět dostává, jsou hned dvě kupní ceny, zvýhodněná cena ve výši 5 korun a plná ve výši 3 630 korun. Tu dodavatel účtuje, pokud u něho spotřebitelé nezůstanou a opomenou (nebo nestihnou) kupní smlouvu na žárovky vypovědět.

Stačí odstoupit od smlouvy na elektřinu

Riziko je totiž v tom, že mnoho zákazníků si vůbec neuvědomí, že kupní smlouvu na žárovky podepsali. Zapomenou odstoupit od kupní smlouvy a dodavateli pošlou jen odstoupení od smlouvy na dodávku elektřiny. Dodavatelé po nich pak požadují zaplacení plné ceny žárovek.

Podle spotřebitelské organizace dTest je ale takový postup dodavatelů nezákonný. „Je v rozporu se zákonem vyžadovat zvláštní odstoupení od smlouvy o koupi žárovek, když spotřebitel ruší v zákonné lhůtě smlouvu s novým dodavatelem. Jestliže informuje nového dodavatele o svém rozhodnutí odstoupit od smlouvy ve lhůtě do pěti dnů před začátkem dodávek energií, povede to k automatickému ukončení související kupní smlouvy,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Ačkoli dodavatelé popírají provázanost obou smluv (na dodávky energií a kupní smlouvy), souvisejí spolu. Jedná se o tzv. smlouvy doplňkové, a pokud spotřebitel odstoupí od smlouvy o změně dodávek energií, jsou tak automaticky ukončeny veškeré související smlouvy bez jakýchkoli dalších nákladů. Není přitom podstatné, zda je kupní smlouva na žárovky na jiné listině, popř. uzavřená s jinou společností.

Pronájem LED žárovek

Trochu jiným způsobem poskytuje úsporné osvětlení svým zákazníkům společnost RWE, která LED žárovky pronajímá. Na jaře letošního roku dodavatel evidoval na 70 tisíc pronajatých LED žárovek. Společnost nový bonus pro zákazníky představila loni v září.

Princip celé služby je jednoduchý. Zákazník, který odebírá energii od společnosti RWE, si zajde na pobočku, vybere si žárovku a odnese si ji domů. Cena pronájmu je mu připočtena k vyúčtování za elektřinu nebo plyn. Dodavatel pronajímá 5 typů žárovek. Největší zájem o je 9W ledky, které nahrazují klasickou 60W žárovku. Měsíčně za ni RWE účtuje 12,90 korun.

Ceník pronájmu LED žárovek od RWE
Příkon Odpovídá příkonu Patice Světelný tok Cena pronájmu za měsíc

12 W

75 W

E27

1 055 lm

14,90 Kč

9 W

60 W

E27

806 lm

12,90 Kč

6 W

40 W

E27

470 lm

9,90 Kč

4 W

30 W

E14

320 lm

9,90 Kč

5 W

35 W

GU10

410 lm

12,90 Kč

Zdroj: RWE

Podle RWE si průměrná česká domácnost si pronajme 7 kusů úsporných žárovek. „Jedinečnost naší služby spočívá v tom, že ledka si na svůj pronájem vydělá sama. Úspory pokryjí cenu pronájmu a zákazník pořád ušetří zajímavou sumu,“ tvrdí David Konvalina, ředitel skupiny RWE pro maloobchod a marketing.

Podle informací, které nám poskytla operátorka na zákaznické lince RWE, pronajímá společnost žárovky i ke smlouvám bez závazků (tedy na dobu neurčitou). Po celou dobu pronájmu poskytuje firma na žárovky záruku a po uplynutí dvouleté smlouvy na pronájem mají lidé možnost si ledku odkoupit za cenu jedné koruny.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ