Hypotéky lámou rekordy. Banky již nezlevňují

05.07.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby hypoték stagnují. Oproti předchozímu měsíci průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů klesla jen o setinu procenta na 1,96 %. Díky rekordnímu zájmu o hypotéky zmizela motivace bank s cenami hýbat.

Banky zaznamenaly v květnu rekordní výsledek. Celkový objem sjednaných hypoték překonal 20 miliard korun. Některé banky již nyní jedou na hranici procesních kapacit, takže motivace pro jakékoliv snižování sazeb a stimulaci další poptávky prostřednictvím cenových zvýhodnění se vytratila. Během června snížila sazby pouze Raiffeisenbank a Oberbank. Naopak k růstu sazeb došlo v Expobank.

Titulní index GOFI 70, který měří průměrnou nabídkovou sazbu hypoték do 70 % LTV a zohledňuje ceny všech bank na trhu, v červnu dosáhl hodnoty 1,96 %. Oproti předchozímu měsíci průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů klesla o pouhou 1 setinu procentního bodu. Oproti loňsku jsou nyní 70% hypotéky úrokově levnější o 21 setin procentního bodu.

Stagnaci vykazují také další měřené kategorie hypoték a to jak fixních, tak variabilních sazeb. Index GOFI 85 (úvěry s LTV mezi 70 – 85 %) v červnu klesl z 2,16 % na 2,14 %. Opačným směrem zamířil index index GOFI 100 (85 – 100 % LTV), který meziměsíčně vzrostl o setinu procentního bodu na 3,17 %. Bez výraznějších změn dlouhodobě zůstává index GOFI 70 VAR, který měří průměrnou nabídkovou sazbu úvěrů s plovoucí úrokovou sazbou navázanou na 1M PRIBOR. Hodnota tohoto ukazatele stagnuje na květnové úrovni – 2,12 %.

Indexy GOFI v měsíčním předstihu indikují vývoj FINCENTRUM HYPOINDEXu, který měří průměrnou úrokovou sazbu skutečně sjednaných hypoték. Hodnota tohoto ukazatele v květnu klesla na 1,89 % a červnové výsledky budou známy až 20. července. Na základě aktuálního vývoje GOFI indexů očekáváme v červnu spíše stagnaci indexu, ale pokles sazeb by ještě nemusel být u konce.

Proč? Primárně je to cenový pokles úrokových sazeb na mezibankovním trhu, který otevřel bankám prostor pohnout s cenami hypoték opět směrem dolů. Z našeho pohledu největší potenciál pro snížení sazeb vznikl u hypotečních úvěrů s fixací na 7 a více let. Ceny 7 a 10letého úrokového swapu, které nám slouží jako indikátor toho, za kolik si mohou banky půjčit na další úvěrové aktivity, před pár dny klesly na nová historická minima a dál padají, jak ilustruje následující graf. U dalších kratších variant úrokových swapů (3 a 5 let) vidíme rovněž klesající trend, ale od rekordních minim je stále ještě dělí zhruba 1/10 procentního bodu.

„Příležitost pro korekci sazeb směrem dolů na trhu existuje. Cena je však výsledkem působení nabídky a poptávky a nyní vidíme na trhu obrovskou poptávkovou vlnu, která naplno vytěžuje kapacity bank a navíc přichází období letních dovolených. V červenci proto očekáváme, a začátek měsíce tomu zatím nasvědčuje, pouze sporadické úpravy cen a zaměření pozornosti na přicházející regulatorní změny související s novým zákonem o úvěru a doporučením České národní banky,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.


Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ