MPO chce podpořit české podniky z programu EU pro výzkum a vývoj

13.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. června (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje podpořit do roku 2007 deseti miliony korun malé a střední podniky, které se účastní šestého rámcového programu Evropské unie pro výzkum a vývoj. Návrh úřadu by měla ve středu projednat vláda. V předkládaném programu MPO navrhuje částečně pokrýt náklady podniků spojené s přípravou návrhů projektů.

"Účast českých subjektů v projektech rámcových programů Evropské unie je nižší než v původních zemích EU. Jedním z hlavních důvodů malé účasti malých a středních podniků v projektech šestého rámcového programu jsou vysoké náklady na přípravu projektu," uvedlo MPO v předkládací zprávě.

Materiál úřadu navrhuje podporovat rozvoj podniků zvyšováním motivace k aktivitám ve výzkumu a technologickém vývoji. Cílem této podpory je eliminovat bariéry růstu a rozvoje malých a středních podniků, uvedl úřad.

Výzkum a vývoj u tuzemské podnikatelské sféry podporují například národní programy, které vyhlašuje MPO. Současného šestého rámcového programu EU se podniky účastní od roku 2002.

Na podporu malých a středních podniků MPO navrhuje vyčlenit z rozpočtové kapitoly úřadu na letošní rok tři miliony korun. Další čtyři miliony korun by podniky mohly získat příští rok a zbylé tři miliony v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK