Valná hromada ČP schválila přechod vlastnictví všech akcií na PPF

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Akcionáři České pojišťovny na mimořádné valné hromadě schválili přechod vlastnického práva ke všem akciím ČP na hlavního akcionáře, kterým je firma CESPO B.V. z finanční skupiny PPF. Ostatní akcionáři za to dostanou od PPF 21.288 korun za jednu akcii o jmenovité hodnotě 1000 korun. ČP o tom informovala v tiskové zprávě.

Přechod se týká 68.653 akcií ČP, které vlastní zhruba 6500 akcionářů. PPF jim poskytne peníze do dvou měsíců ode dne zápisu přechodu vlastnického práva k akciím společnosti ve Středisku cenných papírů.

Přiměřenost navržené ceny byla v souladu se zákonem doložena posudkem společnosti Ernst & Young, uvedla ČP. Podle rozhodnutí valné hromady přejde vlastnické právo na hlavního akcionáře do měsíce od zveřejnění zápisu usnesení valné hromady do obchodního rejstříku.

Většinoví investoři s podílem více než 90 procent mohou podle nového zákona přinutit menšinové akcionáře k prodeji jejich podílů; postup je označován jako "vytěsnění". Výkup zahájí stahování akcií České pojišťovny z pražské burzy.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Její základní kapitál činí tři miliardy korun, pojišťovna spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.

Zisk České pojišťovny se podle auditované účetní závěrky v loňském roce zvýšil na 4,2 miliardy korun ze 3,1 miliardy v předchozím roce. Předepsané pojistné dosáhlo 41 miliard korun, meziročně tak stouplo o osm procent. Akcionáři začátkem měsíce rozhodli o tom, že loňský zisk bude převeden na účet nerozděleného zisku minulých let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK