Finanční produkty přes internet

22.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Internet nám už tradičně slouží jako zdroj informací. Tohoto pomocníka ovšem využíváme i k jiným účelům. Sjednávání finančních produktů on-line nám poskytuje řadu výhod.

Téma týdne: Co lze koupit na internetu

Největší pavučina světa už pronikla i do světa financí. Internetové bankovnictví si získává čím dal větší okruh příznivců, k nahlášení škodné události vám postačí pouze vyplnit příslušný formulář na www stránkách instituce a k sjednání smlouvy už nemusíte chodit na přepážku. Různé finanční produkty už jsou totiž běžně nabízené k sjednání přes internet. Vhodnost využití on-line prodeje u finančních instrumentů záleží především na jeho složitosti. Obecně platí, že se výhody uzavírání smluv přes internet projeví zejména u produktů, kterým dobře rozumíme a často je sjednáváme.

Klasickým příkladem je uzavření smlouvy cestovního pojištění nebo povinného ručení. U těchto produktů, vzhledem k malé náročnosti na vstupní data, není potřeba podepisovat dodatečnou papírovou smlouvu. Pojištění začíná platit ihned po připsání vaši platby na účet vybrané pojišťovny. Za jakou dobu vám pojistka začne platit, záleží pouze na rychlosti zvoleného platebního nástroje.

Složitější produkty jsou obvykle uzavírané přes formuláře. Po jeho vyplnění je zapotřebí ještě následně podepsat papírovou smlouvu, která je vám zaslána na korespondenční adresu. Ratifikovaný písemný návrh smlouvy musíte odeslat zpět v přiložené obálce. Od příslušné finanční instituce následně obdržíte akceptaci smlouvy a veškeré platby poté poukazujete přímo na váš nový účet. Vzhledem k těmto skutečnostem musíte počítat s jistým časovým prodlením. Smlouvy jsou zpravidla k podpisu zasílány obyčejnou poštovní zásilkou. Doporučenou poštu je potřeba osobně vyzvednout a vytratil by se tak jeden z hlavních přínosů on-line sjednání – omezení úředními hodinami. Mezi produkty, které jsou tímto způsobem nejčastěji sjednávány patří především stavební spoření nebo penzijní připojištění. Důvodem jsou především zkušenosti a dostatečné znalosti občanů o těchto produktech. Smlouva o stavebním spoření už tradičně má své místo v portfoliu většiny českých domácností. V každém případě doporučujeme potenciálním klientům zjistit si veškeré potřebné informace už před samotným podpisem kontraktu. Nejen k tomuto účelu najdete potřebné informace na specializovaných finančních serverech. Velice jednoduše a přehledně si zde můžete porovnat nabídky jednotlivých finančních ústavů.

Ne všechny produkty je možné sjednávat on-line. Základním problémem bývá především potřeba individuálního řešení a nutnost přiložení různých dokumentů (odhady znalců, smlouvy apod.). Sem řadíme především úvěry a specializovaná pojištění zdraví a majetku. Z této nesnáze vám pomůže sjednání schůzky s finančním poradcem, který se vám bude soukromně věnovat a navrhne vám nejlepší řešení daného problému. Na serveru Finance.cz si můžete vybrat poradce podle místa bydliště. Tím máte zajištěné, že vás příslušný odborník osloví v co nejkratším možném termínu. Základní výhody nákupu finančních produktů přes internet vyplývají z výše uvedených skutečností. Každý pracující občan se dennodenně setkává s problémem nevhodné pracovní doby institucí. Pokud k tomu připočteme nekonečné fronty nervózních lidí, představa, že si přitom pouze stačí vyplnit jednoduchý formulář a zbytek se zařídí sám, je opravdu lákává. Mějte ale na paměti, že je potřeba příslušný server vybírat pečlivě, protože jedině u seriozního finančního portálu můžete mít jistotu, že nedojde k zneužití osobních dat. Další motivaci mohou  představovat i různé dárky nebo odměny, které jsou poskytované za uzavření smlouvy.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky