Ahold má zaplatit za prodejny Meinl zhruba miliardu korun

15.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. září (ČTK) - Firma Ahold, která provozuje síť obchodů Albert a Hypernova, zaplatí společnosti Julius Meinl za 67 supermarketů zhruba jednu miliardu korun. Píše to čtvrteční Mladá fronta Dnes s odvoláním na návrh smlouvy o převodu části majetku, kterou Ahold zaslal Krajskému soudu v Brně. Podle zatím nepodepsané dohody koupí Ahold supermarkety za 23 procent jejich čistého obratu.

Meinl loni prodal v tuzemsku zboží za celkem pět miliard korun, včetně 30 nejvíc ztrátových prodejen, o které však Ahold neměl zájem. Meinl je nyní postupně zavírá.

Přesnou cenu za přebírané obchody nechce Ahold zveřejnit. "Výše transakce nebyla a ani nebude zveřejněna," řekl mluvčí firmy Kateřina Černá. Miliarda korun odpovídá odhadům analytiků.

Za tuto cenu převezme Ahold prodejny včetně jejich vybavení. Za zásoby zaplatí zvlášť podle inventury, která se teprve uskuteční. Meinl měl ve svých obchodech v minulých letech zboží za 400 až 500 milionů korun. Ahold však bude muset investovat ještě víc. "Musíme vzít v potaz přebudování přebíraných prodejen, investici do školení zaměstnanců a změnu sortimentu," uvedla Černá.

Zaměstnanci Meinla se propouštění bát nemusí, ale zřejmě si ani nepolepší. "Zaměstnancům Julia Meinla bychom chtěli ponechat stejné platové podmínky, jako mají u stávajícího zaměstnavatele," dodala Černá. Z údajů v obchodním rejstříku vyplývá, že Meinl patřil k firmám, které zaměstnance platily nejhůře. Prodavačky a pokladní si měsíčně přišly na sedm až devět tisíc korun hrubého, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK