Placení přes poštu se mnohdy vyplatí

19.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Potřebujete poslat peníze a nevíte jaký způsob zvolit? Jednou z možností je využití staré dobré pošty. Kolik jednotlivé služby stojí a kdy je lze využít se dozvíte v následujícím článku.

Téma týdne: Posíláme peníze, platíme účty

Každý den spousta lidí musí posílat peníze. Není přitom vůbec důležitá měna, stát, důvod či množství. Posíláme koruny, eura, dolary. Posíláme do Teplic, Ostravy, Frankfurtu či Sydney. Posíláme hotovostně či bezhotovostně. Neustále posíláme. Neustále dochází k přesunům těžce (či méně těžce) vydělaných peněz. Který způsob je ale nejvýhodnější? Tak na tuto otázku se budeme snažit nalézt odpověď v následujících pěti dnech. Žádná možnost není vhodná pro všechny situace. Někdy preferujeme rychlost, jindy chceme ušetřit. Dneska se soustředíme na posílání peněz přes instituci, se kterou jsme se hluboce vžili. Ano, jedná se o poštu.

Určitě není potřeba dopodrobna vysvětlovat funkci poštovní poukázky, neboli lidově složenky. V dnešní době máme čtyři druhy poštovních poukázek, které se liší nejen barvou, ale především účelem použití. K zasílání peněz na soukromou adresu používáme složenky typu C nebo D. Který druh zvolíte záleží na urgentnosti zásilky. Potřebujete-li převést peníze do jednoho pracovního dne, volte typ D. Pakliže s úhradou hotovosti tak nespěcháte, stačí využít „céčko“. Rozdíl poznáte nejen v rychlosti doručení peněz, ale také i v ceně, kterou za tuto službu zaplatíte. Zvolíte-li rychlejší variantu, za částku do 1000 korun zaplatíte 80 korun, což je o celých 50 korun více než kolik dáte za zaslání stejné sumy složenkou C.

Nejlevnější poukázkou je v ČR ovšem typ A. Pomocí uvedeného dokladu lze prostřednictvím České pošty zaslat peníze na účet v tuzemské bance. „Vejdete-li“ se do 5000 korun, uhradíte na přepážce poplatek 20 Kč.Určitě jste si všimli, že jsme přeskočili písmenko B. Složenku typu B použijme v případě, že si budeme přát uhradit poukázanou částku bezhotovostně z bankovního účtu. Podání lze přitom uskutečnit písemnou nebo datovou formou (předání odpovídajících dat pomocí počítačové sítě nebo diskety).

Další možnost, kterou nám pošta nabízí je využití platebního dokladu V. Úhrada částky probíhá v hotovosti, která poputuje do banky, která jí připíše na daný účet. Specifikem této služby je to, že je určena pro majitele účtu, kteří s Českou poštou uzavřou smlouvu o používání platebních dokladů. V tomto případě nehradí cenu za službu odesílatel, ale majitel účtu bezhotovostním převodem na základě faktury vystavené poštou.

Kromě složenek je ještě jedna služba České pošty, které využívá většina obyvatel České republiky. Jedná se o SIPO, neboli Soustředěné Inkaso Plateb Obyvatelstva. U tohoto způsobu placení ušetříte hlavně peníze, čas a starosti. Peníze kvůli tomu, že částku zaplatíte jedním dokladem. Jeden doklad znamená jeden poplatek. Za více dokladů zaplatíte i příslušný počet poplatků. S tím také souvisí i úspora času. Nemusíte chodit na poštu s každou složenkou zvlášť. A starosti? SIPO na vás nezapomene. Můžete se spolehnout na to, že každý měsíc obdržíte tento „dáreček“ do své poštovní schránky.

Ne příliš obvyklým, ale přesto možným způsobem posílání peněz přes poštu je prostřednictvím cenného psaní. Musíme si přitom dát pozor, abychom použili pouze zvláštní obálku nebo zvláštní obal, které prodává Česká pošta. Kolik za tuto službu zaplatíme? Cena závisí na váze dané zásilky. Pokud se vejdeme do 20 g. přijde nás to na 19 korun. Pokud tuto váhu překročíme tři koruny si připlatíme. Nad 50 g. už zaplatíme 25 korun. Takže jedna rada na konec – posílejte raději bankovky s větší nominální hodnotou.

 

Druh poštovní poukázky Do částky včetně / Kč
200 1000 5000 50 000 Za každých dalších 10 000 Kč
A 20 20 20 30 5
B - písemně 24 24 24 34 5
B - datově 22 22 22 32 5
C 30 30 30 40 10
D - 80 90 110 10
 
Platební doklad V 20 20 20 30 5

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: FinTriky