Možnosti výdělku pro studenty

26.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Studujete a k tomu pracujete? Víte, kolik se vám odvádí státu na daních a zdravotním i sociálním pojištění? Nejen tyto informace naleznete na následujících řádkách.

Téma týdne: Získáváme finance během studia

Studium na vysoké škole není pouze o učení se ze skript, ale také o získávání praxe v oboru, který studujete (je-li to alespoň částečně možné). Tím si návštěvník přednáškových místností  rozšíří nejen své znalosti, ale také vydělá nějaké peníze pro výdaje ve svém volném čase.

Pracovní poměr
Při sjednání pracovního poměru dle zákona o daních z příjmů musí zaměstnavatel odvádět sociální i zdravotní pojištění a zálohu na daň ze závislé činnosti. Stejně jako u všech pracovníků, podepisuje i student tzv. Prohlášení k dani, díky němuž mu budou při měsíční výplatě odčítané nezdanitelné části (NČ) základu daně. Prohlášení je možné podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Výše jednotlivých položek naleznete v tabulce:

Uplatnitel Výše roční částky NČ (Kč) Výše měsíční NČ (Kč)
Na popatníka 38.040 3.170
Na manželku 21.720 1.810
Student 11.400 950
Částečný invalida 7.140 595
Plný invalida 14.280 1.190
Držitel průkazu ZTP/P 50.040 4.170

Na studenta se tedy vztahují dvě částky – 38.040 Kč a 11.400 Kč.

V minulém roce mohli ještě pracující studenti čerpat úlevu na zdravotním pojištění a snížit si tak svůj vyměřovací základ o 3.520 Kč měsíčně. Bohužel od srpna byla tato výhoda zrušena a jsou povinni platit pojistné zcela stejně jako ostatní zaměstnanci. Tím se rozumí, že se jim sráží z hrubé mzdy 8% na sociální a 4,5% na zdravotní pojištění.

Jestliže je odměna studenta (který nepodepsal u zaměstnavatele prohlášení) měsíčně maximálně 5.000Kč, pak se vydělaná částka sníží o srážkovou daň ve výši 15%.

Dohoda o provedení práce
Jestliže předpokládaná práce studenta vyjde na méně než 100 hodin ročně, pak se může uzavřít dohoda o provedení práce. Dohod může být uzavřeno více, ale u jednoho zaměstnavatele jen jednu pro kalendářní rok. Při ujednání podmínek práce musí být vymezen nejen pracovní úkol, ale také sjednaná odměna za jeho provedení. Sociální a zdravotní pojištění se zde neodvádí.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky