Studium lze financovat úvěrem

29.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


V dnešní době si mladí mohou financovat studium pomoci půjček poskytovaných komerčními bankami. Nejvyužívanějšími instrumenty jsou kontokorentní a spotřebitelské úvěry. Který z nich se hodí pro vás?

Téma týdne: Získáváme finance během studia

To, že studenti mají hluboko do kapsy, je známá pravda. Pokud nemáte rodiče, kteří si mohou dovolit financovat dítě na studiích, musíte hledat jiné řešení. Jestliže máte dostatek volného času, můžete se rozhodnout pro brigádu nebo založení živnosti. Co ale dělat v případě, že máte časově náročné studium, nebo žádná brigáda není zrovna při ruce? Řešením může být následování trendu, který se již rozmohl v naši ekonomice. Půjčte si.

Úvěry, které jsou obvykle využívány studenty, rozdělujeme do dvou skupin. Jedná se o kontokorentní a spotřebitelské úvěry.

Kontokorentní úvěr

Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, která dává banka klientovi - majiteli běžného účtu tak, že mu umožní z tohoto účtu čerpat do mínusu. Úvěr se může opakovat. Jakmile "půjčku" splatíte (čili navýšíte stav účtu na částku, kterou jste si půjčili, plus úrok), můžete z principu revolvingu opět čerpat do mínusu. Pozor na jednu věc! Banka určuje limitní částku, do které můžete ze svého účtu čerpat. Pokud hranici překročíte, počítejte s vysokým penále.

V současné době celkem sedm bank poskytuje běžné účty pro studenty s možností využití kontokorentu. Výši povoleného debetu si stanovuji samotné instituce. Nabídka na českém finančním trhu se pohybuje v rozmezí od 5000 do 50 000 korun. Vysoký úvěrový rámec je přitom jako meč s dvěma ostřím. Sice studentovi pomůže, ale zároveň musíme počítat s tím, že je dluh potřeba v budoucnu splatit. Čím déle budeme čekat, tím nám úroky budou naskakovat.

Spotřebitelský úvěr

Spotřebitelské úvěry jsou půjčky fyzickým osobám na financování jejich nepodnikatelských potřeb. Slouží především k nákupu spotřebního zboží, k financování různých služeb (školné, dovolená) a mohou také sloužit k financování nákupu či rekonstrukci nemovitostí. Pokud je úvěr čerpán jako neúčelový, může jej klient využít k libovolnému účelu. Úrokové sazby se stanovuji dle samotných podmínek úvěru. Závisí především na účelovosti, výši a době splatnosti úvěru.

Co si vybrat?

To, pro který druh úvěru se rozhodnete, bude záležet především na individuálních podmínkách každého studenta. Za úvěr kontokorentní odvedeme vyšší úroky, ale peníze máme v případě potřeby hned k dispozici. Za spotřebitelský úvěr zaplatíme méně, ovšem schvalovací řízení, ručitel a minimální výše úvěru jsou pro mnohé studenty nepřekonatelnou překážkou.

Tabulka: Přehled úvěrů pro studenty

/>/>
Banka Produkt Druh úvěru Úroková sazba
Česká spořitelna Student+ kontokorent 13,9 %
ČSOB Studentské konto Plus kontokorent 12,9 %
Komerční banka Gaudeamus 2 kontokorent 12 %
Oberbank AG K-konto kontokorent 12 %
Poštovní spořitelna Program Junior kontokorent 12 %
Raiffeisenbank Kompletkonto Student kontokorent 12,1 %
Waldviertler Sparkasse von 1842 Studentské konto kontokorent 13 %
Česká spořitelna Úvěr pro studenty VŠ spotřebitelský od 8,9 %
Komerční banka Úvěr Gaudeamus spotřebitelský od 5,26 %
Oberbank AG Úvěr na studium spotřebitelský od 10 %


Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky