Kde hledat nové zaměstnání?

04.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Změna zaměstnání je klíčový okamžik v naší aktivní pracovní kariéře. Kde ale novou práci hledat? Na koho se obrátit a kdo nám s hledáním pomůže? Hledejte nejen na internetu.

Téma týdne: Hledáme si novou práci

Ať již stojíme před problémem hledání prvního zaměstnání, nebo před změnou zaměstnání stávajícího, budeme řešit otázku nejen kde pracovat, ale hlavně kde práci hledat. Inzeráty? Osobní kontakty? Doporučení od známých? Pracovní agentury? Přímé kontaktování firem? Neexistuje jediné místo, kde by se nabídka volných pracovních z celé republiky hromadila, ale první co nás, zkušené uživatele internetu, napadne je internet.

Pohodlí u počítače, soustředěná nabídka na jednom místě, nízké náklady na vyhledání pracovní pozice a z toho všeho plynoucí úspora času. To vše jsou argumenty, které říkají, že právě internet je tím nejlepším místem, kde si začít hledat novou práci.

Pracovních serverů je skutečně hodně:

Zde všude se dají najít zajímavé pozice. Jsou to servery, kde firmy poptávají pracovníky a kde naopak můžeme zadat nabídku naší volné "pracovní kapacity". Jsou to portály, kde firmy aktivně zadávají konkrétní požadavky na obsazení konkrétního pracovního místa. Inzeráty jsou řazeny podle oborů, regionu, firem. Pomocí pohodlných a sofistikovaných vyhledavačů lze pak snadno najít našeho budoucího zaměstnavatele.

Klasické inzeráty
Inzeráty (např. v denním tisku) jsou další účinnou metodou při hledání zaměstnání. Inzeráty jsou velice často umísťovány i ve školách na různých nástěnkách nebo na studijním oddělení. Většina celorepublikových deníků má pravidelné přílohy, které se zabývají touto problematikou a firmám a jednotlivcům s hledáním volných míst pomáhají. Nejstarší z moderních způsobů poptávání práce jsou specializované inzertní noviny. Díky rozšiřujícímu se internetu však klasická printová inzerce práce půjde pomalu do ústupu.

Úřady
Úřady zprostředkovávající zaměstnání mohou být dvojího druhu. Prvním z nich je Úřad práce. Pokud jste bez práce, první vaše kroky povedou právě k tomuto místu. Význam „pracáku“ není pouze k evidenci nezaměstnaných, ale především k nalezení uplatnění uchazeče o práci. Nesmíme ovšem spoléhat na pravidelné měsíční schůzky. Každý Úřad práce má nástěnky s aktuálními pracovními příležitostmi. Nově jsou také nabídky i na internetových stránkách. Je dobré je čas od času prostudovat.

V dnešní době jsou čím dál významnější i soukromé úřady zprostředkovávající práci. Jedná se o tzv. pracovní agentury. Obvyklý postup je ten, že po příchodu do agentury vyplníme dotazník. Následuje krátký pohovor a upřesnění údajů. Pak už nám zbývá čekat na správnou nabídku. Není špatné sledovat internetové stránky jednotlivých agentur, kde najdeme aktuálně nabízené pracovní pozice. Nebojte se ozvat agentuře v případě, že se vám některá nabídka bude líbit. Agentury většinou zprostředkovávají práci zadarmo.

Změna zaměstnání je klíčový okamžik. Model vystřídání několika zaměstnání za aktivní kariéru není ve středoevropských podmínkách nikterak neobvyklý. V Evropě neplatí jako v Japonsku, že zaměstnání u jedné firmy je na celý život. Proto se změny zaměstnání nebojme. Možností kde práci hledat je skutečně mnoho.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky