Malá střediska lákají lyžaře cenou

01.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Týden v lyžařsky dokonalém alpském středisku vás vyjde na 15 000 korun, v nejlepším domácím to pak bude polovina a týden v některém z mini lyžařských center v Česku pořídíte určitě hluboko pod 5000. A na co ještě vás mini střediska mohou nalákat?

Téma týdne: Domácí svahy lákají lyžaře

Určitě nejen na cenu za ubytování v některém z příjemných penziónků nebo hotýlků, ale hlavně na cenu jízdného na vlecích. Daní za skvělé ceny je samozřejmě kvalita lyžování. Tedy ani ne tak kvalita sněhu, svahů a služeb, ta si nezadá s těmi alpskými, ale největším problémem je délka sjezdovek a jejich převýšení.

Kdo miluje lyžování, jezdí do Alp nebo Dolomit. Kdo má rád legraci a rád si užije trochu recese s přáteli a navíc nemá příliš mnoho peněz, vyrazí do některého z malých středisek, kterých je v Česku více než dost. Málo lyžování, hodně zábavy. to by mohlo být motto právě takto stráveného víkendu, nebo třeba jediného dne. A kde že se to dá takto lyžovat? Všude. V každém kraji, v každém regionu by se našlo místečko, kde existuje nějaké to "pidi" středisko. Karasín, Přívrat, Držkov, Trojanovice, Písečná, Olešnice, Kunčice, Luž, Tošovice, Zásada, Výprachtice, Lipno, Troják, Pekařov, Vaňkův Kopec a mnoho, mnoho dalších. O některých jsme psali již loni, pojďme si to připomenout a přidáme samozřejmě i něco navíc.

Držkov (www.drzkov.cz)
Obec Držkov (Liberecký kraj) leží v  úvalu lemovaném okolními kopci, které dosahují nadmořské výšky od cca 600 do 869 m n.m. Dolní část obce spadá za hranicí zástavby prudce do mimořádně romantického údolí divoké říčky Kamenice (pravý přítok Jizery). Pro svoji polohu, možnosti koupání, lyžování, turistiky letní i zimní, houbaření, divokou vodu, jakož i pro svoji dopravní dostupnost se Držkov stal vyhledávaným a oblíbeným místem mnoha lidí. V obci najdeme několik restaurací, lékaře nebo zubaře. V letech 1978 – 79 byl zde postaven vlek, který podpořil dlouholetou tradici zimních sportů. Vlek „Chocholka“ je dlouhý 401 m a překonává převýšení 90 m.

Jízdné:

  • celosezónní jízdenka: 1500 Kč
  • 1 hodina: 35 Kč
  • 1 jízda: 10 Kč

Kunčice (www.vlekykuncice.cz)
Kunčice u Starého Města, leží v masívu Králického Sněžníku, poblíž hranic s Polskem. Do Kunčic se dostanete také autobusem nebo vlakem, žádný spoj však nevede přímo ze Šumperka, což je nejbližší větší město. Lyžařský areál tvoří dva vleky v délce 600 m a převýšením 150 m. Jsou zde podmínky pro večerní lyžování a svahy jsou v případě potřeby uměle zasněžovány. V blízkosti vleku najdete parkoviště, občerstvení, 2 restaurace, lyžařskou školu a servis.

Jízdné:

  • celodenní jízdenka: 300 (loni 260) Kč
  • 1 hodina: 80 (loni 70) Kč
  • večerní lyžování: 150 Kč

Pekařov
Obec Pekařov se nachází nedaleko Šumperku. Sjezdovka je umístěna 9,5 km od křižovatky ve Velkých Losinách, směrem na Žárovou a Jindřichov. Vlek je položena v nadmořské výšce 700 m. Severovýchodní svah o délce 300 m poskytuje výborné sněhové podmínky i v březnu. Na svahu je umístěné rychlé občerstvení. V blízkosti vleku najdete parkoviště a ubytovací zařízení.

Jízdné:

  • permanentka na 12 jízd: 50 Kč
  • samostatná jedna jízda: 6  Kč

Vaňkův kopec (www.vankuvkopec.cz)
Ski areál Vaňkův kopec se nachází jen pár kilometrů za Ostravou směrem na Opavu v obci Horní Lhota, místní část - Zátiší. Komunikace vedoucí přímo k areálu umožňuje snadnou dostupnost auty i autobusem. Velmi výhodné je i spojení tramvajové z Ostravy - Poruby. Vzdálenost konečné zastávky (Zátiší) tramvaje č. 5 od ski areálu je cca 600 m. K dispozici máte tři vleky, které jsou v provozu denně od 9:00 – 21:00 hod:

  • velký vlek v délce 500m, převýšení 80 m
  • malý vlek v délce 270m, převýšení 58 m
  • nekonečné lano pro začátečníky v délce 43 m

Služby v areálu jsou na slušné úrovni. Samozřejmostí je noční lyžování a umělé zasněžování. Vnitřní a vnější občerstvení je umístěné přímo u svahu. Pro začínající lyžaře se nabízí možnost spolupráce s lyžařským instruktorem. Tedy služby skoro jako v kterémkoliv jiném, moderním a velkém středisku.

Jízdné:

  • pro lyžařské kurzy celodenní lyžování: 150 Kč, půldenní lyžování: 80 Kč
  • jednotlivá jízda cca 10 Kč

Přívrat
Ski areál Přívrat se nachází v obci Přívrat uprostřed trojúhelníku mezi městy Litomyšl, Ústí nad Orlicí a Česká Třebová. Vzdálenost z Litomyšle je 14 km, z České Třebové 6 km a z Ústí necelých 10. Je to až neuvěřitelné, ale i v tak malé vesničce se najde parta nadšenců, kteří neváhají investovat nemalé prostředky: rolba (Kassbohrer PB 170), zasněžování, nový vlek, umělé osvětlení (už od roku 1988). To vše najdete v areálu, kde je délka sjezdovky pouhých 300 metrů, převýšení metrů 60. Vlaky mají v Přívratě dva a jejich celková přepravní kapacita 2100 osob za hodinu je více než dostatečná. Prostě příjemné rodinné lyžování za pár korun.

Jízdné:

  • celodenní (odhad): 150 Kč
  • jedna jízda: cca 4 Kč

Karasín (www.karasin.cz)
K relativně větším (mezi malými) a modernějším střediskům patří Ski areál Karasín ležící ve stejnojmenné obci nedaleko města Bystřice nad Pernštejnem. Provozovatel chce v areálu vybudovat sportovně - relaxační centrum pro širokou veřejnost. Klíčovým prvkem je právě ski areál, který je již v provozu. Kapacita vleku je 1200 osob za hodinu, délka sjezdovky je 450 m, šířka 60 m, převýšení 110 m. Uměle zasněžována, noční lyžování při umělém osvětlení a rolbou Kässbohrer jsou podle našich zkušeností a informací z ostatních středisek samozřejmostí i v Karasíně.

Jízdné:

  • 1 jízda: 10 Kč
  • 14 jízd: 100 Kč
  • 28 jízd: 195 Kč

Závěr
Pokud nevěříte, že i v Česku se dá důstojně lyžovat a strávit pohodové sobotní odpoledne s přáteli nebo dětmi v bezpečí malého, ale kvalitně upraveného a přátelského lyžařského areálu, vyzkoušejte některý z mini ski areálů, kterých je u nás více než dost.

 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky