Senát umožnil vyvlastnění pozemků pro ruzyňské letiště

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - K platnosti zákona o vyvlastnění pozemků pro stavbu nové vzletové a přistávací dráhy v pražské Ruzyni chybí už jen podpis prezidenta. Senát navzdory očekávání neodmítl tuto normu, přestože jí mnozí senátoři vytýkali neústavnost. I oni nicméně potřebu nové dráhy uznávali kvůli vyčerpání kapacity ruzyňského letiště.

Senátoři normu nechválili a neshodli se ani na jejích úpravách, takže zákon v souladu s ústavou poputuje k hlavě státu jako přijatý.

Senátoři během dvouhodinové debaty poukazovali na červencový verdikt Ústavního soudu, který v zákonu o vnitrozemské plavbě zrušil pasáž o tom, že je veřejným zájmem výstavba jezů na Labi. Podobně i navrhovaný zákon označuje stavbu dráhy za veřejný zájem. K zamítnutí zákona ale chyběly čtyři hlasy.

Poslanec ČSSD Jaromír Schling se jako předkladatel "ruzyňského" návrhu domnívá, že jeho předloha může před Ústavním soudem obstát, neboť se odvolává na platné územní plány Prahy a Hostivic. Tyto plány novou dráhu označují za obecně prospěšnou a umožňují tak vyvlastnění podle stávajících zákonů, uvedl. Normu hájil také ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK