Kapr a stromeček: klasika za stejné ceny

07.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Také se těšíte na tradiční svátky? Vánoce se blíží a mnozí z vás již určitě mají na balkónech stromky a nebude trvat dlouho, ve vaně i kapra. Kolik letos za tyto tradice utratíme?

Téma týdne: Zažijte klidné Vánoce

Vánoce jsou tady a s nimi i tradice. Jednou z nejstarších a určitě nejrozšířenějších tradic je ozdobený vánoční stromek a na talíři štědrovzečerní kapr. Pro spotřebitele máme letos, stejně jako loni, dobrou zprávu: ani letos vánoční stromky ani kapři nepodraží.

Ceny stromků se oproti loňsku nezmění. "Smrků máme přibližně stejně jako v minulém roce, kolem čtrnácti tisíc kusů. Cena zůstane také stejná, za stromek nad jeden a půl metru výšky zaplatí zákazník kolem sto padesáti korun,"uvedl pro Zlínské noviny koncem listopadu Miloš Valenta, ředitel zlínského inspektorátu Lesů České republiky.

A máme zde první problém. Co když si nepřejeme každý rok utrácet stokoruny za stromek? Co když, např. z důvodů estetických, zdravotních nebo ekologických, bychom raději stromek umělý? Máme pro vás řešení! kupte si stromek umělý. Nevypadá sice nejlépe, není sice nejlevnější (např. OBI nabízí umělý vánoční stromek s kovovým stojanem, 183 cm vysoký za 1209 korun), ale vydrží! Pokud tedy jste zastánci názoru, že "pokácet celý les pro potěšení na 2 týdny" je nesmyslné, zavítejte do hyper, super marketu nebo zahradního centra a tam si umělou napodobeninu kupte.

Pokud jste ale příznivci a zastánci tradic, neváhejte a poohlédněte se po živé kultuře. Vždyť ty stromky, které se prodávají za dřevěnými ohrádkami na náměstích nebo před obchodními domy jsou k prodeji přímo určené! Pěstují se na plantážích a jinou perspektivu, než ukončit svoji pouť v pokoji mladé rodiny stejně nemají. Investice několika stokorun se sice nevrátí, ale jistě se odrazí na pohodě Vánoc.

Co se týče druhé tradice, tedy štědrovečerní ryby, máme i zde pro vás dobrou zprávu. "Ceny u prodejců se většinou zvednou o tři až pět procent," odhadl pro ČTK Jan Pintíř z firmy Euagroservis - Dvůr Svojšice. A kolik tedy bude stát kapr letos? "Kilogram výběrové ryby může přijít na 75 až 83 korun, první třída od 67 do 74 korun. Za stejné peníze jako loni budou moci lidé kapra pořídit spíš jen na sádkách, protože ceny prvovýrobců se zřejmě moc nezmění," dodal. Pintíř.

Je vidět, že tradice něco stojí. Rok co rok si pořídit stromek, k tomu ozdoby, pentle a další příkrasy (pochopitelně každoročně jiné a tedy moderní) a navíc bohatou štědrovečerní tabuli s dobrotami, které si přes rok možná ani nemůžeme dovolit nás stojí tisíce korun. Jednu radu vám ale můžeme dát: na radosti se nešetří. Udělejte radost sobě i svému okolí (nejen) na Vánoce!

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky