Coface: Nejdynamičtější českou firmou je pražská B. Braun Medical

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Pražská firma B. Braun Medical se stala nejdynamičtější českou společností v prvním ročníku soutěže Štiky českého byznysu, kterou uspořádala firma Coface Intercredit Czechia. Žebříček posuzuje střednědobou ekonomickou výkonnost, platební schopnost a dynamiku českých firem, řekl na tiskové konferenci při vyhlášení výsledků ředitel Coface Jiří Hylmar.

Prvenství v soutěži náleží podle něj společnosti zaměřené na obchod se zdravotnickým materiálem, léky a lékařskými přístroji za vysoký nárůst obratu v hodnoceném období let 2002 až 2004, výbornou rentabilitu vlastního i celkového kapitálu a optimální zadluženost. Index 1000 Coface, jehož hodnota rozhoduje o umístění firem v žebříčku, dosáhl u vítězné firmy 772,3 bodu.

Na druhém místě skončil s 751,1 bodu Strojírenský podnik Mars, který je výrobcem manipulační techniky z Českých Velenic. Třetí příčku s 740,7 bodu obsadila společnost Scheu + Wirth Praha, jež se zabývá projektováním a provozováním technického zařízení budov.

Z regionálního pohledu má v první stovce firem žebříčku nejvíce zástupců kraj Praha (25), na druhém místě se umístil Jihomoravský kraj s 23 podniky, což proti nultému ročníku s daty za roky 2001 až 2003 představuje nárůst na více než dvojnásobek. Třetí místo patří shodně Jihočeskému a Zlínskému kraji s deseti podniky. Naopak firmy z Karlovarského kraje se opět do první stovky neprobojovaly a kraj Vysočina v ní má jednoho zástupce.

Průměrná hodnota Indexu 1000 Coface firem z první stovky žebříčku stoupla proti nultému ročníku z 680 na 683 bodů. "Ačkoli z výsledků dvou žebříčků ještě nelze dělat detailnější závěry, meziroční porovnání naznačuje, že ruku v ruce s poklesem velikosti zastoupených podniků se zvýšila jejich dynamičnost," uvedl Hylmar.

Z hlediska odvětvového rozdělení převládají v nejlepší stovce firmy, které mají jako hlavní obor zpracovatelský průmysl (42). Z z jeho jednotlivých oborů je nejčastější výroba strojů. Obchodních a opravárenských podniků bylo 29, firem podnikajících ve stavebnictví 13.

Coface sestavil také žebříčky sta nejdynamičtějších firem pro všech 14 krajů. Mezi jednotlivými regiony země jsou prý značné rozdíly. Největší průměrný zisk i obrat mají firmy ze Středočeského kraje, nejvyšší počet zaměstnanců je v podnicích z Moravskoslezského kraje a nejvyšší hodnotou Indexu 1000 Coface se vyznačují firmy z Prahy. Naopak nejnižší počet zaměstnanců, nejnižší zisk i nejnižší obrat mají v průměru společnosti z Jihomoravského kraje a hodnota Indexu 1000 Coface je nejnižší v Karlovarském kraji.

Do žebříčku Štiky českého byznysu byly zařazeny firmy se sídlem v ČR, jež měly v hodnoceném tříletém období obrat vyšší než milion eur (29 milionů Kč). Musely splnit kvalifikační kritéria, která spočívala v alespoň jednom kladném výsledku hospodaření a prokázání schopnosti dostát svým závazkům. Tato kritéria splnilo celkem 9273 firem.

Pro vlastní umístění v žebříčku byla rozhodující hodnota Indexu 1000 Coface, který se počítá na základě nárůstu obratu, ROE (poměru hospodářského výsledku po zdanění k vlastnímu kapitálu), ROA (poměru hospodářského výsledku po zdanění k celkovým aktivům), běžné likvidity a míry zadluženosti. Za každé z těchto kritérií bylo možné získat až 200 bodů, maximum tak bylo 1000 bodů.

Soutěž je otevřená pro všechny domácí firmy. Žebříčky jsou sestavovány na základě databáze Coface, ale hodnocení se může zúčastnit kterákoli společnost, která organizátorům poskytne své ekonomické výsledky.

Coface Intercredit Czechia je stoprocentní dcerou rakouského holdingu Coface Intercredit Holding AG se sídlem ve Vídni, jehož prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Coface. Coface Intercredit je předním poskytovatelem služeb v oblasti obchodních informací a řízení pohledávek ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK