Nenechte si pyrotechnikou zkazit oslavu

27.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Ohňostroje, petardy, rakety a dělobuchy patří k Silvestru stejně jako šampaňské, bujaré oslavy a ranní kocovina. Na co vše si dát při nákupu a používání zábavní pyrotechniky pozor?

Téma týdne: Co přináší Silvestr 

Snad každý z nás si už na Silvestra odpálil nějakou tu raketu, či alespoň bouchnul petardu. Odpalování různých druhů legální i nelegální, kupované i „po domácku“ vyrobené pyrotechniky bývá často jedna z prvních činností, kterou mnozí lidé zahájí nový rok. Ne vždy to ale skončí šťastně a ne vždy zakoupená pyrotechnika splní naše očekávání.

Jakou pyrotechniku koupit a kolik nás to bude stát?
Nabídka zábavní pyrotechniky v obchodech je zvláště před vánočními svátky poměrně pestrá. Mezi nejprodávanější a v současnosti nejoblíbenější produkty patří především kompakty,  kulové pumy, rakety a petardy.

Kompakt - Po zapálení vyletí postupně 16 až 100 ran různé barvy a efektu, délka trvání  je v závislosti na počtu ran cca 20-60s. Cena se rovněž liší dle počtu ran a kvality efektu. Pohybuje se většinou mezi 100 až 1000 Kč
Kompakty se vyrábějí v různém provedení :

  • standard - pyrotechnické efekty jsou vystřelovány přímo nad kompakt
  • vějíř - efekty jsou postupně vystřelovány do tvaru vějíře zleva doprava jako kyvadlo, ohňostroj je rozprostřen na větší plochu  
  • triangl - podobně jako vějíř, ale efekty jsou do tvaru vějíře vystřelovány naráz, např: 5 salv po 5ti pyrotechnických efektech naráz ve tvaru vějíře
  • s finále  - pro zmohutnění a zakončení kompaktu je na závěr vystřelena finálová salva 3-6 ran (efektů) naráz

Kulová puma je jeden z nejhezčích pyrotechnických výrobků. Vyrábí se v nepřeberném množství efektů - chryzantemy, krosety, pivoňky, vrby, rybičky, dračí vejce atd. Kulová puma se odpaluje z moždíře (papírová nebo umělohmotná trubka s hliněnou nebo dřevěnou zátkou - je součástí balení). Po zapálení je kulová puma vystřelena do výšky cca 50m se zapáleným zpožďovačem, který po prodoutnání zapálí samotný efekt a tím dojde k explozi kulové pumy - k rozhození zapálených světlic. Podle použitých světlic vypadá také výsledný efekt. Cena se pohybuje mezi 150 až 1000 Kč.

Raketa je pyrotechnický efekt složený z raketového motoru,stabilizátoru (špejle) a samotného efektu. Po zapálení rakety vynese raketový motor do výsky až 50m (podle velikosti rakety) efekt, který je následně zpoždovačem zapálen.Jako efekt se používá pískavá slož (pískající raketa), světlice napadáčku, dělová rána nebo nějaký ze světlicových efektů( pivoňka, chryzantéma , kroseta, atd. ). Cena se odvíjí od počtu kusů v balení od několika Kč po 500 Kč.

Petarda vytváří silný zvukový efekt, někdy doprovázený silným zábleskem. Petardy se vyrábějí buď škrtací (škrtnete o škrtátko sirek) nebo zapalovací (zapálíte stopinu / doutnák vyčnívající z petardy). Ceny se pohybují dle počtu kusů v balení od 5 do 200 Kč.

 

Na co si dát při nákupu pozor?
Zábavní pyrotechniku lze pořídit na specializovaných stáncích, v hypermarketech, obchodech s žertovným zbožím, nebo na internetu. Velkou nabídku mají před vánoci především v hypermarketech, bohužel právě často zde zákazník zohlední pouze obal výrobku a výsledným efektem je poté zklamán. „Při výběru pyrotechniky, například v současnosti nejprodávanějších kompaktů je lepší se orientovat spíše podle hmotnosti kompaktu, než podle  jeho rozměrů a atraktivního obalu“, nám řekl majitel specializovaného obchodu Marek Hynšt. Při nákupu je dobré si zkontrolovat obal výrobku, který by neměl jevit známky poškození a musí obsahovat označení výrobce, či dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji, datum použitelnosti a český návod. Rovněž si zkontrolujte zda nechybí zápalná šňůra. Pyrotechniku kupujte spíše v kamenných obchodech než na stáncích, kde je jednak větší pravděpodobnost že zboží nebude vyhovovat stanoveným podmínkám a rovněž může být poškozeno vlhkem a mrazem.

 

Bezpečnost především
Pyrotechnické zboží se dělí do tří tříd nebezpečnosti:

Třída nebezpečnosti Zboží Omezení koupě
I. třída prskavky, kapsle, ohňopády, blikavky, bouchací kuličky ... prodejná osobám nad 15 let
II. třída kompakty, kulové pumy, rakety, petardy, světelné fontány, dýmovnice ... prodejná osobám nad 18 let
III. třída dělové rány, velké ohňopády, různé druhy raket ... prodejná pouze lidem s platným průkazem odpalovače ohňostrojů

Základní zásady používání pyrotechniky:

  • s pyrotechnikou zacházejte vždy podle návodu a hlavně opatrně
  • nikdy s ní na nikoho nemiřte, ani z legrace
  • neodpalujte pyrotechniku z lahví – ty mohou změnit směr letu,
  • nepoužívejte amatérsky vyrobenou pyrotechniku, ani se ji nesnažte žádným způsobem vylepšit
  • při odpalování pyrotechnických výrobků by měl být člověk střízlivý
  • dětem by se pyrotechnika v žádném případě neměla dostat do ruky
  • pokud pyrotechnika neexploduje postupujte dle návodu – všeobecně platí nechat selhaný výrobek asi 20 min. v klidu, poté jej namočit na 24 hod do vody a následně zakopat do země.

 Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky