Rakousko nenabízí jen lyžování, ale i zajímavou práci

11.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Chtěli byste pracovat v některé ze zahraničních zemí a každý víkend trávit doma s rodinou nebo kamarády? Pokud rádi mluvíte německy, pak vám doporučujeme najít si práci v Rakousku.

Téma týdne: Kam za prací do zahraničí I

Rakousko se rozkládá na rozloze 83.858 km, nachází se zde přes 8 milionů obyvatel a úředním jazykem je němčina. Peněžní jednotkou je po vstupu do Evropské unie od 1.3.2002 měna Euro. Jednou z cenných rakouských památek je hlavní město Vídeň, sídlo dynastie Habsburků, které bylo téměř 600 let hlavním městem velké části Evropy. Tomuto faktu také odpovídá množství kulturních, architektonických a historických památek, kterými jsou například Hofburg, Schönbrunn, Svatoštěpánský dóm, atd.. Rakousko je kromě kulturních památek navštěvováno také díky kvalitním lyžařským střediskům, obrovským komplexům ledových jeskyní, propracovanému systému cyklostezek, vzrušujícím raftovým výletům na řekách, atd.

Při dopravě do Rakouska můžete státní hranice přejet na silničních přechodech České Velenice - Gmünd, Dolní Dvořiště - Wullowitz, Halámky - Neu-Nagelberg, Nová Bystřice - Grametten, Hatě - Kleinhaugsdorf, Hevlín - Laa an der Thaya, Mikulov - Drasenhofen, Studánky - Weigetschlag, Zadní Zvonková - Schöneben, Přední Výtoň - Guglwald, Nové Hrady - Pyhrabruck, Slavonice - Fratres, Vratěnín - Drosendorf, Hnanice - Mitterretzbach, Valtice - Schrattenberg a Poštorná - Reintal. Pro přechod hranice jen pěšky nebo na kole můžete využít Plešné jezero - Holzschlag, Ježová - Iglbach, Koranda - St. Oswald, Č.Velenice - Gmünd 2/Bleylebenstraße, Chlum u Třeboně - Schlag a Čížov - Hardegg. Při cestě autobusem z Prahy do Vídně (350 km) zaplatíte od 400 korun a z Brna do Vídně od 200 korun. Vlakem vás cesta z Prahy do Vídně bude stát od 800 korun a z Brna do Vídně od 500 korun. Při využití různých slev se ceny rapidně snižují.

Povolení k pobytu
Do tří dnů od příjezdu do Rakouska mají cizí pracovníci povinnost zaregistrovat se k pobytu. Přihlašovací lístek (tzv. Meldezettel) se odevzdává buď v obecním úřadu (Gemeindeamt) nebo okresním úřadu (Magistratische Bezirksamt). K registraci je nutné předložit přihlašovací lístek a cestovní pas a uvést jméno, datum a místo narození, pohlaví a státní příslušnost. Po registraci je zaregistrované osobě přiděleno osobní číslo, které je uvedeno také na registračním formuláři (Meldebestätigung). Češi jako občané Evropské unie ke svému příjezdu do Rakouska nepotřebují žádné vstupní povolení ani povolení k pobytu. Pokud se pobyt prodlouží nad 3 měsíce, mohou na regionálním správním úřadu nebo cizinecké policii požádat o povolení k pobytu pro občany EU (Lichtbildausweis für EWR-Bürger).

Pracovní povolení
Rakousko zavedlo tzv. přechodné období pro volný pohyb pracovních sil, které umožňuje starým členským státům Evropské unie uplatňovat národní opatření pro zaměstnávání cizinců i na občany nových členských států. Pro české občany s chutí pracovat v Rakousku toto opatření znamená, že budou stále potřebovat pracovní povolení. Pro získání pracovního povolení je potřeba nalézt a kontaktovat potencionálního rakouského zaměstnavatele, který navštíví místně příslušný Servis trhu práce - AMS (Arbeitsmarktservice) a požádá tuto instituci o povolení k zaměstnání cizince. Následně požádá zájemce (cizinec) o vlastní pracovní povolení. Pokud však český občan pracuje v Rakousku 12 měsíců a déle nepřetržitě, má pak nárok na vydání potvrzení o volném pohybu pracovní síly (tzv. Freizügigkeitsbescheinigung). Toto potvrzení deklaruje, že tato osoba, ač občan nového členského státu, může na území Rakouska pracovat bez pracovního povolení a žádá se o ně na místně příslušném Servisu trhu práce AMS. Pro pracovní povolení je potřeba předložit cestovní pas, potvrzení o pobytu v Rakousku (tzv. Meldezettel) a úředně ověřený doklad o dosažené kvalifikaci.
Fintrik: Bohužel povolení k zaměstnávání cizince může být rakouskému zaměstnavateli uděleno jen v případě, nemůže-li být volné pracovní místo obsazeno tuzemským nezaměstnaným z evidence uchazečů AMS nebo v Rakousku žijící cizí silou. Naopak výhodou je přednost českých občanů před občany tzv. třetích zemí mimo EU (tzv. pravidlo preference).

Pojištění
Rakouský zaměstnavatel je po podpisu pracovní smlouvy povinen svého zaměstnance zaregistrovat u nemocenské pojišťovny (Krankenkasse). Každý zaměstnanec následně obdrží evidenční číslo pojištění, které slouží pro zaznamenání dob pojištěnců a výdělků rozhodných pro výši příspěvků.

Minimální a průměrná mzda
Rakousko společně s jinými zeměmi Evropské unie, kterými jsou například Dánsko, Finsko, Švédsko, Německo nebo Itálie, nemá oficiálně zavedenou minimální mzdu. Jako důvod uvádí, že minimální mzda brzdí podnikání, deformuje trh práce a zdražuje pracovní sílu. Výše mezd je většinou stanovena v kolektivních smlouvách. Nejvyšší platy jsou v Rakousku v oblasti výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody a průměrná hodinová mzda činí 15,74 eura. Daň z příjmu fyzických osob se v Rakousku pohybuje od 0 procent při ročním příjmu do 10 000 eur až do 50 procent při ročním příjmu přes 50 000 eur.

Kontakt na velvyslanectví
Velvyslanectví České republiky v Rakousku
Botschaft der Tschechischen Republik
Penzingerstrasse 11-13, Wien 1140
tel:  00431/89958-0, 89958-999, sekretariát-89958170
fax:  00431/8941200, OEÚ-8942846
e-mail: vienna@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/vienna

Velvyslanectví Rakouské republiky v ČR
Viktora Huga 10, Praha 5 - Smíchov 151 15
tel:  257 090 511
fax:  257 316 045
e-mail: austrianembassy@vol.cz
web: prag-ob@bmaa.gv.at

 

Zdroj: MZV, MPSV, Export.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky