Ve Velké Británii můžeme pracovat legálně

13.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pracovat v Evropské unii a legálně? Takových států mnoho není. Jedním z nich je Velká Británie. Proč se stěhovat za prací zrovna tam, kolik si můžeme vydělat a co v Británii uvidíme?

Téma týdne: Kam za prací do zahraničí I

Velká Británie je jednou ze tří zemí Evropské unie, která ihned po vstupu nových členských států umožnila jejich obyvatelům práci bez jakýchkoli omezení. Občané nových členských států mohou přijet do Británie a hledat zde práci.

Každý zájemce o zaměstnání v Británii má právo ve Spojeném království pracovat legálně. To současně znamená povinnost platit daně a pojištění (sociální i zdravotní). Skutečnost, že pracovník platí pojištění pro něj znamená, že bude moci získat nárok na příspěvkové dávky, respektive, že tím nebude dotčeno jeho právo na vyplácení penze. Právo na práci v Británii ale nemusí nutně opravňovat pracovníka k získání britských sociálních dávek.

Na adrese http://www.workingintheuk.gov.uk/ si zájemce o podrobné informace o práci ve Velké Británii může stáhnout v české verzi informační brožuru o právech a povinnostech českých občanů, kteří v této zemi žijí a pracují. Nejzákladnější povinností je povinnost registrace. V praxi tento program funguje tak, že jakmile si občan z nového členského státu najde práci, musí vyplnit registrační formulář a zaslat jej poštou na adresu uvedenou na žádosti.

K registraci budete potřebovat:

  • kopii dopisu od zaměstnavatele potvrzujícího zaměstnání
  • 2 fotografie
  • originál platného cestovního pasu nebo občanského průkazu
  • 70 liber na poplatek

Za kolik budeme pracovat?
Pracovat budete samozřejmě za mzdu, kterou si se svým novým zaměstnavatelem domluvíte. Průměrná mzda pak je přibližně 2.666 euro za měsíc (více zde). Minimální mzda ve Velké Británii má od 1.října 2004 tři sazby a od 1.října 2005 výše těchto sazeb činí:

  • Sazba pro mladistvé: ? 3,00/hodina (pracovníci ve věku 16 – 17 let)
  • Vývojová sazba: ? 4,25/hodina (pracovníci ve věku 18 – 21 let)
  • Hlavní sazba: ? 5,05/hodina (pracovníci nad 22 let)

Jak si práci najít?
Internet je dobré místo k hledání konkrétních nabídek práce. Hledat můžete na osvědčených domácích portálech (www.jobpilot.cz, www.jobs.cz), nebo na specializovaných portálech:

Pokud budete potřebovat z jakéhokoliv důvodu kontaktovat zastupitelské úřady, adresy najdete zde.

Jak cestovat?
Cesta do Británie, tedy hlavně do Londýna, je velmi snadná a poměrně i levná. Z Prahy a Brna létají pravidelné nízkonákladové i běžné spoje a letenka se tak dá pořídit s dostatečným předstihem i za méně než 1.000 Kč. Pokud nechceme letět, můžeme využít přímá autobusová spojení. Ta jezdí z Brna i z Prahy (i dalších měst Česka) a ceny začínají za jednosměrnou jízdenku také pod jedním tisícem korun. Problém je čas. Zatímco letadlem jsme v, nebo z Londýna za pár hodin i s odbavením, cesta autobusem trvá hodin téměř 24.

Kam a proč za prací jedeme?
Spojené království Velké Británie a Severního Irska (což je správný název pro Velkou Británii)  je počtem obyvatel druhý největší stát v Evropě (59,6 mil. obyvatel) a co do rozlohy čítá 244.101 km čtverečných. Dlouhodobý pobyt i krátká návštěva Británie jsou velkým zážitkem pro každého cestovatele. "Navštívit ostrovní království znamená seznámit se se zemí skotské whisky, anglického čaje, Williama Shakespeara, kolébkou průmyslové revoluce i moderním státem a zároveň konstituční monarchií s nejsilnější tradicí v Evropě," píše se v Atlasu turistických zajímavostí Hospodářských novin. Nechte se tedy zlákat a navštivte Británii i vy.

Zdroj: www.portal.mpsv.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky