Eurobarometr: Češi jsou spokojený a hrdý národ

30.01.2006 | , Finance.cz
EU


Podle průzkumu veřejného mínění v zemích Evropské unie "Eurobarometr" jsou občané České republiky se svojí životní situací většinou spokojeni a na své občanství dokonce velmi hrdí.

Zastoupení Evropské komise v České republice zveřejnilo národní zprávu Eurobarometr 64, zabývající se shromažďováním názorů o evropských záležitostech v členských a kandidátských zemích Evropské unie. Průzkum se zaměřil především na zjišťování stavu spokojenosti v České republice, míry důvěry v jednotlivé Evropské instituce, hlavních českých problémů a cílů, priorit Evropské unie, pocitů národní a evropské identity, hrdosti na národní občanství, stavu podpory členství v EU, výhod a nevýhod členství v EU, názorů na Evropskou ústavu či na rozšiřování Evropské unie, atd.

Z průzkumu vyplývá, že česká veřejnost je se svojí životní situací většinou spokojena, přičemž ke spokojenější části obyvatel patří dlouhodobě mladší a vzdělanější lidé, podnikatelé a také lidé s pozitivním přístupem k Evropské unii. Zatímco svým ústavním institucím Češi nedůvěřují, institucím Evropské unie ano. Více než polovina Čechů je i přes určitou míru nejistoty přesvědčena, že Česká republika má z členství v EU prospěch a výhody. Z ostatních členských zemí EU zaujímá tento názor Irsko, Lucemburg či Litva. Naopak skeptičtí jsou občané Velké Británie, Rakouska, Kypru či Švédska. Image Evropské unie má v České republice rozhodně dobrý zvuk, i když stejně jako v celé EU není výrazně pozitivní. I přes francouzský a nizozemský nesouhlas v referendu si evropané stále myslí, že pro správnou funkci Evropských institucí je Evropská ústava nezbytná. Většina občanů Evropké unie včetně Čechů se však domnívá, že by se nyní mělo jednat o zcela jiném návrhu ústavy.

Tabulka: Jaké pocity ve vás vzbuzuje Evropská unie

Pocit Česká republika EU 25
Naděje 40 % 42 %
Důvěra 27 % 22 %
Nedůvěra 19 % 20 %
Lhostejnost 18 % 19 %
Úzkost 8 % 21 %
Odmítnutí 4 % 5 %
Nadšení 3 % 6 %

Pramen: Eurobarometr 64

 
Podle Čechů patří mezi nejdůležitější priority Evropské unie boj proti nezaměstnanosti, bídě a sociálnímu vyloučení, boj proti organizovanému zločinu a obchodu s drogami, udržování míru a bezpečnosti v Evropě a ochrana životního prostředí. Mezi priority umístěné na dalších místech patří boj proti terorizmu, přibližování se evropským občanům a větší informování o EU, její politice a institucích, záruka práv jednotlivce a respektování demokratických principů v Evropě, zajištění kvality potravinářských výrobků, úspěšné zavedení jednotné evropské měny (eura), ochrana spotřebitele a zajištění kvality ostatních výrobků, boj proti ilegálnímu přistěhovalectví, reforma institucí EU a způsobu jejich fingování, přijetí nových členských zemí nebo například prosazování politického a diplomatického významu EU ve světě. 

Nejožehavějším problémem České republiky je v současné době zdravotnictví, které se prostřednictvím sporů o způsoby financování zdravotní péče a díky vlastnickým vztahům vůči poskytovatelům této péče (především nemocnicím) dostalo až na první příčku českého žebříčku. Mezi další dlouhodobé problémy patří především nezaměstnanost, kriminalita, ekonomická situace, důchody a penze, atd. Naopak stabilizováno bylo v ČR mínění o rostoucích cenách, inflaci, daních, bydlení, přistěhovalectví, terorizmu, vzdělávacích systémech, veřejné dopravě, ochraně životního prostředí, obraně nebo o zahraničních vztazích.

Členství České republiky v Evropské unii má pozitivní vliv především na bezpečnost naší země, český export, naše služby, kvalitu života a na český průmysl. U oblasti zaměstnanosti jsou pozitivní a negativní názory téměř vyrovnány. Naopak problematickou oblastí je podle českého i evropského mínění zemědělství.

Mezi hlavní politické cíle na období 10 - 15 let v České republice podle průzkumu patří "dát lidem více prostoru vyjádřit se k důležitým vládním rozhodnutím", "udržení pořádku v zemi", "boj proti růstu cen (inflaci)" a "ochrana svobody slova".

Tabulka: Test znalostí o Evropské unii

/>
Otázka Správně Špatně Neví, bez odpovědi
ČR EU 25 ČR EU 25 ČR EU 25
Skládá se Evropská unie z patnácti členských zemí? 52 %
47 %
49 %
44 %
26 %
29 %
31 %
53 %
17 %
13 %
20 %
21 %
Jsou členové Evropského parlamentu voleni přímo občany EU? 41 %
46 %
50 %
50 %
41 %
39 %
30 %
30 %
17 %
15 %
20 %
20 %
Poslední volby do Evropského parlamentu se konaly v červnu 2002? 42 %
29 %
29 %
24 %
27 %
40 %
36 %
39 %
31 %
31 %
35 %
37 %
Má Evropská unie svou vlastní hymnu? 18 %
23 %
36 %
33 %
63 %
61 %
37 %
39 %
19 %
17 %
27 %
28 %

Pozn: Výsledky testu byly zaznamenány v období Jaro 2005, Podzim 2005
Pramen: Eurobarometr 64

 
Necelé dvě třetiny občanů  České republiky (především mladí lidé od 15 do 29 let) souhlasí s budoucím rozšiřováním Evropské unie a jen čtvtina většinou starších lidí od 55 let je proti. Z pravicově orientovaných vyjádřilo s rozšiřováním souhlas 72 %, ze středově orientovaných 68 % a z levice 51 procent. Ze zemí, které by měly být do EU přijaty, češi nejčastěji jmenovali Švýcarsko, Norsko a Island. Tři čtvrtiny čechů dále označili Chorvatsko a dvě třetiny Bulharsko. Názory přiznivců a odpůrců byly téměř vyrovnané u Bosny a Hercegoviny, Makedonie, Srbska a Černé Hory, Rumunska a Ukrajiny. Oproti tomu nejmenší podporu v České republice získalo Turecko a Albánie. Názor, že Turecko by mělo být přijato za člena EU, nezazněl následně ani v žádné z ostatních členských zemí Evropské unie. Jedním z možných důvodů úbytku příznivců dalšího rozšiřování Evropské unie může být obava z velké finanční zátěže vzniklé nezbytnou podporou přistupujících ekonomicky méně rozvinutých zemí.

 

Zdroj: Eurobarometr, Zastoupení Evropské komise v České republice

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát