O sportovce bude na ZOH v Turíně postaráno dobře

06.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pořadatelé ZOH 2006 si na přípravě ubytování dali opravdu záležet a vybudovali tři krásné a komfortní olympijské vesnice v Turíně, Sestriere a v Bardonecchii pro více než pět tisíc lidí.

Téma týdne: Těšíme se na olympiádu

Dne 31. ledna více než týden před zahájením ZOH 2006 byly slavnostně otevřeny všechny tři olympijské vesnice, ve kterých se během zimních olympijských her ubytuje cca pět tisíc sportovců, trenérů a funkcionářů. Hlavní a také největší vesnice se nachází v Turíně a rozprostírá se na ploše 100 000 čtverečních metrů. Tvoří ji 39 nádherných budov v barvách olympijských kruhů a je schopná pojmout 2600 sportovců. Stavba trvala dva roky a byla dokončena před Vánoci. Druhá olympijská vesnice, která pojme až 700 lidí, byla umístěna v Bardonecchii. Ubytují se zde většinou snowboardisté, biatlonisté, akrobatičtí lyžaři, atd. Třetí vesnice se nalézá v Sestrire a nabízí ubytování pro cca 2000 lidí.

Postavení největší olympijské vesnice v Turíně stálo 145 milionů eur, vesnice v Sestriere přišla na 52,5 milionu a za poslední vesnici v Bardonecchii pořadatelé zaplatili 27,2 milionu eur. Všechny nově postavené budovy v olympijských vesnicích jsou sportovcům připraveny poskytovat komfortní služby týkající se jak bydlení v pohodlných apartmánech, tak i regenerace, stravování a dalších služeb. Jídla byla vybírána pečlivě a v nabídce se nacházejí všechny světové kuchyně. V turínské olympijské vesnici budou z českých sportovců ubytováni hokejisté, krasobruslaři a rychlobruslaři. V Sestriere budou bydlet čeští lyžaři, běžci, skokani, alpské disciplíny, severská kombinace, boby a saně a v Bardoneccchii akrobati, účastníci biatlonu a snowboardingu.

Oficiální oblečení na zimní olympijské hry v Turíně například pro italské sportovce navrhl módní dům Moschino. Oblečení pro české závodníky vybírali u oficiálního partnera olympiády představitelé Českého olympijského výboru (ČOV). Jako poradce si ČOV zvolil i sportovce, jako např. vodní slalomářku Hilgertovou, diskařku Cechlovou-Pospíšilovou, plavkyni Hlaváčkovou, veslařku Knapkovou, kanoistu Doktora a pětibojaře Michalíka. Bohužel však bylo nutné se některých krásných návrhů vzdát, protože byly již dříve zamluveny zástupci z Norska a Británie. "Oproti Naganu, kde jsme měli nejhorší oblečení, jsme se poučili, i když ani tentokrát nebyly zcela naplněny naše touhy. Problém byl zejména s oblečením na stupně vítězů, kde nás dvakrát předběhli soupeři," uvedl místopředseda Českého olympijského výboru a šéf české mise František Dvořák.

Oproti tomu jednání o podobě oblečení, ve kterém půjdou Češi na slavnostní zahájení a zakončení, bylo mnohem jednodušší. Na výběru se podílela komise, ve které byli např. běžkyně na lyžích Kateřina Neumanová či biatlonistka Kateřina Holubcová. Tato komise nakonec vybrala bílou a krémovou variantu. "Světlé bundy s kožíškem máme lepší než chlapi, světlá je lepší pro holky než pro pány," řekla čtyřnásobná olympijská medailistka Kateřina Neumannová. "Je to však něco jiného, než když to visí na věšáku a když je v tom celá sestava. Na holky se mi to zdá pěkné, ale na bílé pány jsem zvědavá. Třeba to bude pohromadě dobré," dodala.

Zvolené oficiální oblečení musí sportovci všech zůčastněných zemí používat po celý průběh konání zimních olympijských her. Vlastní vybavení jiných značek si vzít mohou, ale pouze na sportovní činnosti. Podmínkou je však absence jakýchkoliv reklamních nápisů.

 

Zdroj: ZOH.cz, ČTK

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky