ZOH dnes zahájí italsky vášnivý ceremoniál

10.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Vášnivý, energický, italský a tak trochu agresivní. Takový by podle organizátorů měl být slavnostní ceremoniál, který dnes ve 20 hodin zahájí jubilejní dvacáté zimní olympijské hry v Turíně.

Téma týdne: Těšíme se na olympiádu

Pořadatelé olympijských her obvykle detaily zahajovacího a závěrečného ceremoniálu do poslední chvíle tají. Některé informace se však na veřejnost přeci jen dostaly. Jak tedy budou oba ceremoniály vypadat? Ten úvodní bude temperamentní o Itálii budoucnosti, závěrečný naopak nostalgický a melancholický na karnevalové téma. 

Zahájení i zakončení zimních olympijských her se bude odehrávat na rekonstruovaném bývalém stadionu Juventusu Turín Stadio Olympico. Rozpočet obou akcí se vyšplhal na 28 milionů Eur. Přestože je to jen zlomek ceny ceremoniálů z posledních LOH nebudou turínské slavnosti o nic ochuzeny. Jak konkrétně bude zahájení Turínské olympiády vypadat se ale budeme muset všichni nechat překvapit. Nástup s Italskou vlajkou na plochu stadionu připravuje slavný módní návrhář Giorgio Armani, v rámci ceremoniálu vystoupí spousta známých osobností populární hudby, mimo jiné tenoristé Andrea Bocceli a Luciano Pavarotti nebo kanadská zpěvačka Avril Lavigneová.

Zatím ani není jisté kdo vlastně zapálí olympijský oheň a zahájí tak olympijské hry. Největším favoritem je legendární italský lyžař Alberto Tomba. „Byla by to jedna z nejkrásnějších vzpomínek mého života“, říká populární trojnásobný olympijský vítěz přezdívaný La Bomba. Není ovšem sám, kdo si brousí zuby na tuto poctu. Jeho největší soupeřkou je vítězka volné patnáctky z poslední olympiády Stefania Belmondová. Podle některých zdrojů je dokonce možné, že olympijský oheň zapálí oba dohromady.

Ví se už ale, kdo složí při slavnostním zahájení symbolickou přísahu za všechny sportovce. Bude to Italský slalomář Giorgio Rocca, suverén letošní sezony a největší favorit olympijského slalomu. Bude pátým zástupcem alpského lyžování v historii, kterému se této pocty dostalo. Na minulé olympiádě v Salt Lake City pronesl slavnostní slib skeletonista Jim Shea.

Další čestnou rolí při zahajovacím ceremoniálu je role vlajkonoše výpravy. Ač je to velice prestižní a čestná záležitost, mnoho sportovců o ni dnes už nestojí. Proč? Řada z nich totiž v dějišti olympijských her v době zahájení ještě nebude, další závodí hned v prvních dnech olympiády a kvůli soustředění na svůj sportovní výkon se slavnostního defilé sportovců na výše jmenovaném stadionu ani nezúčastní. Čest nést naši vlajku tak připadla mladičké rychlobruslařce Martině Sáblíkové, která ji přijala i přes to, že jeden ze svých důležitých závodů na 3000 metrů, kde patří k největším favoritkám na medaili pojede už v neděli. Naváže tak v roli vlajkonoše české výpravy na řadu slavných kolegů sportovců, mezi něž patří i olympijští vítězové Aleš Valenta nebo Jiří Raška. Nelze než si přát, aby podobně jako oni dopadla na své první olympiádě i jejich mladá nástupkyně. Z vlajkonošů ostatních výprav můžeme jmenovat chorvatskou lyžařku Janicu Kosteličovou, italskou krasobruslařku Carolinu Kostnerovou, lotyšského hokejového brankáře Arturse Irbeho nebo slovenského sáňkaře Waltera Marxe mladšího.

Dnes tedy začínají dlouho očekávané olympijské hry. Doufejme, že přinesou spoustu krásných sportovních zážitků a úspěchů našich sportovců. Přejme jim ať se jim vyhnou dopingové skandály her minulých. Vám sportovním fanouškům přejeme příjemné sledování her televizi, přímo v místě dění nebo na internetu. Doufáme, že k tomu přispěje i naše olympijská příloha.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky