Itálie láká zahraniční podnikatele

14.02.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Jednou z nejvíce otevřených zemí co se týče obchodování je Itálie, která patří mezi největší světové exportéry a importéry. Pokud tedy své podnikatelské aktivity rozšiřujete do zahraničí, doporučujeme vám zvážit vstup na italský trh.

Itálie patří mezi země, které prostřednictvím svého otevřeného trhu nabízejí zahraničním společnostem velmi zajímavé obchodní příležitosti ve většině důležitých výrobních odvětví. Především se jedná o textilní průmysl, slévárenství, sklářský průmysl, zdravotnickou techniku, potraviny, bio-paliva, atd. Pokud jste se tedy rozhodli své podnikatelské aktivity rozšířit do zahraničí, doporučujeme vám zvážit vstup na italský trh.

Pokud si chcete v Itálii založit například společnost s ručením omezeným (Societa a responsabilita limitata - Srl), podle zákona je výše základního jmění stanovena na 10.000 eur. Italové považují základní kapitál u limitované společnosti jako důležitý ukazatel finanční síly. Při založení jakéhokoliv typu společnosti máte jako podnikatel při provozování podnikatelské činnosti v Itálii povinnost zapsat se v Registru společností (Registro delle Imprese). Stačí zajít na příslušný odbor obchodní komory v městě, kde budete provozovat podnikatelskou činnost a podat si tam žádost.

Dalším krokem je zápis firmy do obchodního rejstříku, který příslušná obchodní komora vede v každém italském okrese. Itálie má však při zápisu pro některé činnosti připraveny speciální pravidla. Například se jedná o splnění speciální profesních a jiných požadavků. Po zápisu do obchodního rejstříku obdrží vaše firma číslo, které budete při podnikání uvádět na každém oficiálním dokumentu. Před zápisem do obchodního rejstříku je u všech typů společností nutné na notářském úřadě sepsat listinu společenství. Ta bude následně nedílnou součástí registrace.

Dále musíte zajít na příslušný finanční úřad a úřad sociálního zabezpečení, předložit zde přidělené číslo a zaregistrovat se. Pokud jste řemeslník, musíte navíc do 30 dnů od začátku podnikání zajít na provinciální řemeslnou komisi, zapsat se zde na Seznam provincie řemeslných podniků (Albo provinciale delle imprese artigiane) a předložit údaje o čísle pojištění, DIČ, žádost a kopii oprávnění ke zřízení podniku. Posledním krokem je informovat o začátku podnikatelské činnosti v Itálii daňový úřad (Ufficio Imposte).

Daňový systém v Itálii přistupuje k zahraničním firmám stejně jak k domácím. Vlastní platby daní probíhají především prostřednictvím bankovního převodu na banky pověřené státem. Pokud se tedy rozhodnete v Itálii podnikat, budete povinen příjmy získané v Itálii zdanit podle italských zákonů. Jedná o Daň z příjmu fyzických osob, která má čtyři sazby. První sazba byla stanovena na 23 % a je určena pro roční příjmy do 26.000 eur. Druhá je ve výši 33 % pro roční příjmy do 33.500 eur, třetí ve výši 39 % pro roční příjmy do 100.000 eur a poslední sazba činí 43 procent pro roční příjmy nad 100.000 eur. Dále je to Daň z příjmu právnických osob, která byla stanovena na 33 procent a patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Daň z přidané hodnoty má jen dvě sazby, a to základní ve výši 20 % a sníženou 10 procent. Všichni podnikatelé provádějící pracovní činnost na území Itálie mají povinnost se k Dani z přidané hodnoty zaregistrovat.

Informace pro podnikatele
Italská vláda je zahraničním investicím otevřena a stále se snaží vstupní podmínky pro zahraniční podnikatele zjednodušovat. I přes tyto snahy je však proces schvalování a vydávání povolení díky složitému administrativnímu systému časově náročný. Další nevýhodou je také vysoká cena elektrické energie, která patří díky stále se zdražujícím ropným surovinám a stárnoucím funkčním elektrárnám k nejdražším v celé Evropě.

Týdenní pracovní doba je v Itálii zákonem stanovena na 40 hodin. Zákonný příplatek za přesčas činí 10 procent a za rok mají italští podnikatelé povoleno maximálně 520 přesčasových hodin. Průměrná hrubá měsíční mzda nyní v Itálii činí 1.850 eur a míra povinných odvodů z průměrné mzdy se pohybuje okolo 45 procent. Minimální mzda v Itálii stanovena nebyla.

Důležité kontakty

 
Zdroj: Evropská komise, Světová banka, OECD

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FIRMY