Jak vydělávat v Austrálii a na Novém Zélandě

14.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Jako Nový Zéland není jen zemí Pána prstenů a nádherné přírody, tak Austrálie to nejsou jen klokani, krokodýli a pouště. Obě země jsou také zajímavé pracovní lokality nejen pro studenty.

Téma týdne: Kam za prací do zahraničí II.

Austrálie i Nový Zéland leží na opačné straně zeměkoule než Česká Republika, přesto jsou velmi lákavou pracovní destinací spousty Čechů. Proč? Jedním z hlavních důvodů je to, že se zde mluví anglicky, dalším důvodem je možnost solidního výdělku a v neposlední řadě obě země nabízí možnost zajímavé turistiky.

Práce v Austrálii

Austrálie patří svou rozlohou 7.686.850 km2 k největším státům světa zároveň je ale i  nejmenším světadílem světa. Žije zde 20,5 mil. obyvatel. Hlavním městem je Canberra, která ale zdaleka není městem největším. Těmi jsou Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth a Adelaide. Peněžní jednotkou je australský dolar (AUD). Kurs ke koruně k 13.2. 2006 je 17,511. Úředním jazykem je Angličtina. Po silnicích se jezdí vlevo.

Ekonomicky patří Austrálie mezi nejsilnější a nejlépe fungující ekonomiky světa. Ekonomická výkonnost je založena na stabilní makroekonomickém prostředí a provedených strukturálních reformách. V minulých letech zde ekonomuka rostla vysokým tempem, jež vyneslo místní ekonomiku mezi premianty zení OECD. V roce 2004 sice došlo k výraznému zpomalení tempa hospodářského růstu, ale i přesto lze hospodářskou stabilitu při zachování nízké inflace a vyrovnaných veřejných financí poměrně pozitivně. Podle údajů za rok 2005 byl růst HDP 3,1%, HDP v přepočtu na obyvatele 32.890 USD, míra inflace 2,9% a míra nezaměstnanosti 5,4%.

K cestě do Austrálie je třeba vízum. Víza jsou tří typů:

  • Krátkodobé turistické vízum –délka pobytu max. 3 měsíce, neopravňuje k pracovní činnosti
  • Dlouhodobé turistické vízum – délka pobytu max. 12 měsíců, neopravňuje k pracovní činnosti
  • Studentské vízum – vztahuje se na studijní pobyty delší než 12 týdnů, platnost je dána délkou studia, vízum obvykle platí cca 1-4 týdny před nástupem na kurz a jestě cca 4 týdny po skončení kurzu. k tomuto typu víza lze vyřídit legální pracovní povolení.

K legální práci v Austrálii je tedy potřeba studentské vízum. Držitelé studentských víz mohou v Austrálii legálně pracovat, a to maximálně 20 hodin týdně v průběhu studia, navíc na plný pracovní úvazek v době prázdnin. Pracovní povolení není součástí studentského víza, musí se o něj požádat po nástupu do školy. Ještě před žádostí o pracovní povolení je dobré založit si účet u některé z australských bank. Poté se můžete vydat na imigrační oddělení, kde vám za poplatek 50 AUD a po předložení potvrzení o nástupu na školu, nalepí do pasu nové vízum. Původní kód 8101 - NO WORK na něm bude nahrazen kódem 8105 - WORK LIMITATION.

S pasem a dokladem o zaplacení poplatku ambasádě si poté můžete vyřídit daňové číslo (Tax File Number) na Australian Taxation Office. Pokud plánujete v Austrálii studovat po dobu delší 6 měsíců, můžete zaškrtnout kolonku "resident for tax purposes" (rezident pro daňové účely), na základě čehož budete v průběhu studia platit nižší daně. Všichni studenti také mohou na konci finančního roku (od června do září) nebo při odletu z Austrálie požádat o navrácení daní. K tomu, abyste mohli správně a kompletně vyplnit formulář na daňové vyrovnání, potřebujete potvrzení od zaměstnavatele, ve kterém jsou uvedeny detaily vašeho výdělku o odvedených daních. Někteří zaměstnavatelé vám toto potvrzení vydají automaticky při rozvázání pracovního poměru nebo na konci zúčtovacího období, někteří bohužel ne. Je dobré si tuto záležitost pohlídat, potvrzení se totiž těžko dostává zpětně. Žádost o pracovní povolení je dle požadavků australských úřadů nutné podat osobně.

Nejvíce lidí pracuje v restauracích, pizzeriích, barech, v hotelích, supermarketech apod. Říká se, že dívky mají hledání práce snadnější, je to však hodně individuální - záleží na Vašich předchozích zkušenostech a znalosti angličtiny, osobním přístupu a nasazení, v podstatě stejně, jako byste hledali práci kdekoli jinde.

 

Práce na Novém Zélandě

Nový Zéland je ostrovní zemí s rozlohou 270.534 Km2. Tvoří jej dva hlavní ostrovy severní a jižní. Žije zde 4.094.824 lidí. Hlavním městem je Welington. S dalších velkých měst lze zmínit Auckland, Christchurch nebo Hamilton. Platí se zde novozélandským dolarem (NZD), jeho kurz vůči koruně k 13.2.2006 byl 16,100. Úředními jazyky jsou angličtina a maorština. Po silnicích se jezdí vlevo.

Novozélandské hospodářství se za uplynulých více než deset let řadí mezi nejvýkonnější ekonomiky OECD. Průměrný roční přírůstek HDP za posledních deset let byl 3,6%. Tento růst byl stimulován zejména silnou domácí poptávkou a značnou obchodní a investiční aktivitou. V roce 2004 rostl HDP o velmi dobrých 4,8%. Výše HDP na obyvatele byla 23.502 USD, inflace 2,4% a nezaměstnanost 4%, což je nejlepší výsledek za posledních dvacet let.

Od ledna 2003 platí pro občany ČR cestující na NZ bezvízový styk – při pobytech do 3 měsíců. V případě delších pobytů je třeba mít vyřízeno turistické vízum. Bezvízový pobyt, ani turistické vízum však neopravňují k pracovní činnosti. K té potřebujete vyřídit ještě Working holiday vízum v pobočce novozélandské imigrační služby sídlící na velvyslanectví Nového Zélandu v Londýně. Podmínkou Working holiday visa je, že jeho držitelé nesmí pracovat u jednoho zaměstnavatele déle než tři měsíce, naopak zaměstnavatelů lze mít více a pracovní vízum není omezeno ani počtem pracovních hodin. Minimální mzda je 9 NZD za hodinu, průměrná mzda činí 11 NZD za hodinu.  Daň z příjmu se pohybuje kolem 20% a mění se v závislosti na výši mzdy.

Pokud nemáte vyřízené pracovní povolení stále máte velkou šanci práci získat. Ale nutno podotknout, že spousta zaměstnavatelů se Vás jako první zeptá právě na povolení. Ne každý zaměstnavatel chce riskovat vysokou pokutu. Na druhou stranu jen zřídka kdy je někdo popotahován za to, že by pracoval či pracuje nelegálně. V praxi je tomu spíše tak, že vláda NZ tuto situaci tiše ignoruje. A místním lidem to vyhovuje - často jsou raději na podpoře, než aby třeba lezli v sadu po stromech. Pokud ovládáte angličtinu, můžete se zaměřit na turistické lokality a velká města, kde je možné nalézt práci v restauracích, motelech, rekreačních střediscích a na stavbách. Další často vyhledávanou možností jsou sezónní práce, především pak sběr ovoce. Sezóní práce jsou na NZ po celý rok s tím, že v některých měsících je obtížnější práci sehnat. Jedná se především o srpen, září a říjen.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.


Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky