Pozornost při nákupu nám pomůže ušetřit

22.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Čím máme víc peněz, tím více utratíme. To je bohužel pravidlo, proti kterému se špatně bojuje. Přitom by stačilo pouze nakupovat s rozumem a neutrácet peníze za věci, které stejně nakonec vyhodíme.

Téma týdne: Jak ulehčit rodinnému rozpočtu

Chcete si něco pořídit? Nové bydlení, auto nebo vybavení domácnosti? A nemáte na to dostatek prostředků? Řešení může být dvojí, buď se musíte zadlužit, nebo si peníze nešetřit. V dnešní době jsou úrokové sazby poměrně nízko, ale pokud nemáte peníze na splátky dluhů, můžete se dostat do velkých potíží, kdy nakonec budete splácet jednu půjčku ještě méně výhodnější  druhou. V tom případě je lepší najít skryté rezervy ve svém rodinném rozpočtu.

Když se rozhodneme šetřit, většinou se snažíme snížit výdaje, které se dají lépe uhlídat. Méně topíme, méně svítíme, nejdeme na dovolenou...Přitom si ale neuvědomujeme, že z celkových spotřebních výdajů domácnosti stále nejvíce utrácíme na nákup potravin. Tento jev charakterizuje všechny země bývalého socialistického bloku, ve státech E15 se naopak nejvíce utrácí za bydlení. V České republice rok od roku také pozorujeme rostoucí tendenci těchto nákladů, úrovně států západní Evropy však stále ještě nedosahujeme.

Nechci samozřejmě nabádat nikoho, aby držel dietu a snažil se jíst co nejméně. Dejte si však ruku na srdce a přiznejte si jak často vyhazujete jídlo. Pečivo, salámy, jogurty...když po čase otevřeme ledničku, vždycky zjistíme, že máme spoustu dobrot, které jsme nestačili zkonzumovat a čeká je nelítostná cesta do koše. Přitom stačí tak málo. Většinou nám pomůže i obyčejný seznam, který jsme vytvořili doma bez všemožných lákadel kolem sebe.

V dnešní době není problém věc vyrobit. Největší výzvou je zboží prodat. Obstát v konkurenci stovky podobných produktů. Proto se ani nemůžeme divit, že se nás výrobci snaží na každém kroku upozornit na kvality svých výtvorů a věřte, že se jim to většinou daří. Nejlépe to zjistíme, když vykládáváme zboží u pokladny a platíme účet, který o hodně převyšuje náš původní plán.

Další možností jak ušetřit náklady na běžné nákupy je sledování akčních slev. Nesmíme to ovšem přehánět. Musíme si uvědomit, že benzín a náš čas mají jistou hodnotu a tím, že pojedeme na jiný konec města kvůli zlevněnému máslu si nakonec asi koupíme nejdražší máslo, co jsme mohli sehnat.

Pokud plánujeme nákup, který výrazněji zatíží náš rozpočet, není dobré podléhat emocím a kupovat první věc, která se nám zalíbí. Velice často se stává, že stejnou věc můžou mít v jiném obchodě levněji. Je dobré také „navštívit“ on-line obchody. Především zde seženete počítače, audio, video, mobilní telefony, bílé zboží nebo knížky. V těchto obchodech obvykle seženeme levnější zboží než v obchodech kamenných. Hlavně je to díky úsporám z důvodu neexistence výdajů na prodejny nebo prodavače.

Při nákupech si dejte též pozor na „výhodné“ půjčky. Existují též finanční instituce, které poskytují půjčky s tak vysokým úrokem, že bychom to mohli označit jako lichvu. Při uzavření smlouvy se proto přesvědčte o výši RPSN (roční procentní sazba nákladů), která musí ze zákona být uváděna a lze ji použit k posouzení výhodnosti úvěru. Výpočet RPSN zohledňuje nejen platbu jistiny a úroků, ale i platby některých dalších nákladů na spotřebitelský úvěr, který ukládá zákon o spotřebitelském úvěru.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky