Daň z příjmů v kostce

27.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Každý z nás o ní ví, každý ji nemá rád a přesto je pro nás velkou neznámou. Řeč je o dani z příjmů.  Chcete vědět víc a zákon na vás mluví nesrozumitelnou řečí přečtěte si více v našem článku.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Daň z příjmů je jednou z hlavních příjmových položek státního rozpočtu. Upravuje ji zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, který ji rozlišuje na dvě základní kategorie:

  • Daň z příjmů fyzických osob
  • Daň z příjmů právnických osob

My se v našem článku zaměříme na kategorii první, tedy daň z příjmů fyzických osob.

Co je předmětem daně z příjmů FO?
Výše zmíněný zákon rozděluje příjmy jež jsou předmětem daně z příjmu FO na pět druhů, nichž každý má svůj samostatný základ daně:

  • Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (zaměstnanci)
  • Příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (OSVČ)
  • Příjmy z kapitálového majetku (dividendy, úroky z účtu atd.)
  • Příjmy z pronájmu
  • Ostatní příjmy

Výsledná daňová povinnost se pak stanoví procentem ze základu daně vzniklým součtem těchto dílčích základů daně snížených o nezdanitelnou část základu daně a odečitatelné položky od základu daně.

Kdo je poplatníkem daně z příjmů FO?
Poplatníky daně z příjmu fyzických osob jsou fyzické osoby, které mají na území ČR bydliště, nebo se zde obvykle zdržují, tzn. pobývají na území ČR 183 a více dnů v příslušném kalendářním roce. Tito poplatníci mají daňovou povinnost , která se vztahuje na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR i na příjmy ze zdrojů v zahraničí.

Většina lidí si slovo poplatník často plete s pojmem plátce. Jaký je mezi nimi rozdíl? Poplatník je osoba, jejíž příjmy jsou podrobeny dani, zatímco plátcem je osoba jež pod vlastní majetkovou odpovědností odvádí správci daně daň vybranou od poplatníků nebo poplatníkům sraženou. Dvě hlavní skupiny poplatníků daně z příjmů fyzických osob jsou OSVČ a zaměstnanci. Příjmy OSVČ upravuje § 7 zákona o dani z příjmů. Příjmy zaměstnanců jsou upraveny § 6 výše zmíněného zákona. Poplatník daně z příjmů ze závislé činnosti nebo příjmů z funkčních požitků je označován jako zaměstnanec. Osoba, která zaměstnanci vyplácí příjmy ze závislé činnosti nebo z funkčních požitků, tedy plátce daně z příjmů ze závislé činnosti nebo příjmů z funkčních požitků, je pro účely zákona o daních z příjmů nazývaná zaměstnavatel. Může to být jak fyzická, tak osoba právnická.

Kdo je povinen daňové přiznání podat a kdy se podává?
Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy jež jsou předmětem daně z příjmu FO přesáhly 15.000 Kč, pokud to nejsou příjmy od daně osvobozené nebo příjmy, z nichž se daň vybírá srážkou dle zvláštní sazby. Daňové přiznání musí podat i fyzická osoba vykazující daňovou ztrátu, bez ohledu na limit 15.000 Kč. Daňové přiznání má povinnost podat též poplatník, který měl v minulém roce příjmy ze závislé činnosti  a funkčních požitků (zaměstnání) ze zdrojů na území ČR od více plátců (zaměstnavatelů) současně, z nichž byla sražena záloha na daň. Naopak daňové přiznání není povinen podat poplatník mající v minulém roce příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků od jednoho nebo postupně od více plátců, u nichž podepsal na minulé zdaňovací období prohlášení k dani. A to včetně mezd dodatečně zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci v době, kdy pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci, pokud neměl za zdaňovací období (vyjma příjmů osvobozených od daně a příjmů z nichž je daň vybírána srážkou) jiné příjmy vyšší než 6000 Kč.
Přiznání k dani z příjmu FO za rok 2005 jsou poplatníci povinni podat nejpozději do středy 31. března. Poplatníkům, jimž přiznání zpracovává daňový poradce, nebo poplatníkům, kteří mají dle zvláštního zákona povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, se lhůta prodlužuje do středy 30. června 2006.

Závěr:
Problematika daně z příjmu nabývá v souvislosti s blížícím se termínem podání daňového přiznání na důležitosti. V dalších dnech tohoto týdne se proto můžete těšit v naší pravidelné rubrice Fintriky na další články, které vám pomohou nejen s podáním daňového přiznání, ale například i s daňovou optimalizací, výběrem daňového poradce či s přehledy na zdravotní a sociální pojištění. Můžete rovněž využít našich daňových formulářů, které dokážou daňovou povinnost samy vypočítat.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky