Představy US – DEU o ekonomickém vývoji

31.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


US-DEU je další politická strana, která nám zodpověděla otázky ohledně předpokládané ekonomické reality roku 2010. Dozvíte se predikce vývoje HDP, nezaměstnanosti nebo reformy v případě realizace jejích programu.

Téma týdneVolby 2006

Do otevření volebních místností nám zbývají pouhé dva dny. Tento týden jsme vás již seznámili s představami dvou parlamentních stran ohledně ekonomické budoucnosti České republiky. Při výběru otázek jsme se soustředili na jednoduše kvantifikované ukazatele. Je to především z důvodu porovnatelnosti jednotlivých volebních programů a jednoduché kontroly skutečnosti s plány, které si strany kladou na začátku volebního období. Dneska zveřejníme odpovědi další strany, a to Unie svobody – Demokratické unie. Tato strana se prezentuje jako liberální pravicová strana. Prioritou strany je rozvoj svobodného tržního hospodářství.

Mezi jejich základní ekonomické cíle patří :

  • svoboda a podpora těm, kteří vytvářejí pracovní místa
  • daňové úlevy všem, kdo se umějí a chtějí postarat o sebe a nezatěžují stát
  • stabilní ekonomické prostředí, důsledné snižování schodků veřejných rozpočtů, fungující důchodový systém, stabilní trh práce, bleskurychlé a levné založení firmy nebo živnosti
  • nižší odvody do sociálního a zdravotního pojištění

Na naše otázky odpovídal Bc. Tomáš Řehořek, kandidát č.2 pro Prahu.

Jak odhadujete, že se bude vyvíjet výše průměrné a minimální mzdy (současně 19.030 Kč a 7.570 Kč) v případě, že se vám podaří realizovat váš volební program?
Výše těchto hodnot bude samozřejmě záviset na hospodářském růstu České republiky v následujících letech. Ekonomika České republiky je na dobré úrovni a zvyšování průměrné mzdy lze tedy předpokládat zhruba o 7 % ročně. Naší snahou bude i nadále snižovat daně z příjmu fyzických osob a zaměstnanců. I to je jeden z důvodů, abychom v trendu zvyšování mezd mohli i nadále pokračovat.

Jak by se, v případě možnosti realizace vašeho volebního programu, mohla vyvíjet diference mezi životním minimem a minimální mzdou (současně 4.420 Kč a 7.570 Kč, resp. čistá mzda 6.419 Kč)?
Minimální mzda by se měla pohybovat zhruba kolem 50 % mzdy průměrné. Životní minimum v současné době nezvyšovat avšak je třeba pozměnit systém vyplácení. Pokud uchazeč odmítne nabízenou práci, jsme pro snížení životního minima o třetinu a jeho vyplácení v naturální formě (poukázky atd.)

Předpokládejme, že přijetí jednotné evropské měny je i pro vaší politickou stranu klíčové. V jakém roce by přijetí eura mohlo být reálné podle vašeho názoru?
Unie svobody prosazuje přijmout jednotnou evropskou měnu co nejdříve. Při splnění maastrichtských kritérii se nám jeví jako reálné datum 1. leden 2010

Den daňové svobody je, bez ohledu na techniku jeho výpočtu, pro mnoho občanů zajímavým srovnávacím ukazatelem. V posledních letech se drží v polovině měsíce června (data za období 2000-2006: 6.6., 7.6., 11.6., 12.6., 15.6., 14.6., 14.6.). Odhadněte datum Dne daňové svobody, které bude platné na konci dalšího volebního období, tedy v roce 2010.
Jednou z našich programových priorit je i nadále snižování daní přímých a optimalizace daní nepřímých. Pokud se nám i v příštím volebním období podaří prosadit alespoň takovou část programu jako v tomto volebním období, dokáži si Den daňové svobody představit mezi 8-10. červnem.

Obecná míra nezaměstnanost v posledních letech kolísá kolem 8% hranice. Jak vysoká nezaměstnanost je, dle vašeho mínění, reálně dosažitelná pomocí vašeho ekonomického programu?
Naší prioritou je, a vždy byla podpora malého a středního podnikání.  Prosazujeme zájmy všech, kteří vytvářejí nová pracovní místa. Sytém sociálních dávek, jak je nyní nastaven, není pro mnoho lidí motivací k hledání práce. Chceme prosadit větší daňové úlevy všem, kdo se umějí a chtějí postarat o sebe a nezatěžují stát. V našem programu vidíme v následujícím období jako reálné postupné snížení nezaměstnanosti na hranici 5 %. 

Ekonomika České republiky sice roste, HDP na obyvatele se však stále zdaleka nevyrovná státům EU15. O kolik odhadujete, že se v průběhu volebního období přiblížíme těmto hodnotám?
V současné době je HDP na obyvatele necelých 70% průměru Evropské unie. České hospodářství roste i díky příchodu nových investorů do České republiky. Česká ekonomika je nastartována správným směrem a pokud v příštích letech nenastanou radikální ekonomické změny, bude se situace i nadále zlepšovat. Každoroční přiblížení o 2 % je jistě reálné. Dosažení průměrných hodnot starých členských zemí EU je možné předpokládat někdy kolem roku 2020.

Vnímáte současné tempo ekonomického růstu jako „dostatečné“? Pokud budete moci plně realizovat svůj volební program odhadněte, jak se bude v příštích čtyřech letech HDP (v procentní meziroční změně) vyvíjet.
I v následujících letech je důležité udržet a pokusit se ještě zvýšit tempo hospodářského růstu.   Spolu se Slovenskem jsme na špici z nových členských států Evropské unie. Systém je nastaven správně, je třeba udržet nastavený kurs. V následujících letech by se meziroční růst mohl pohybovat kolem šesti procentních bodům.

Jak vnímáte zadluženost České republiky? Jaké tempo růstu (poklesu) odhadujete za dobu vaši možné vlády?
Zadluženost České republiky není nijak závratná a oproti ostatním členským zemím je její míra spíše v nižších hodnotách. Samozřejmě do budoucna je důsledné snižování schodku státního rozpočtu nezbytné. Rozpočtový výhled pro příští rok počítá se schodkem kolem 80 miliard plus další sociální výdaje ve výši cca 30 miliard., což je pro Unii svobody nepřijatelné. Rozpočtový deficit musí být pro rok 2007 nižší než letošní a v následujících letech budeme prosazovat jeho další razantní snížení.

V současné době výdaje průměrného občana na zdraví činí asi 2 % z celkových výdajů domácností. Jak vysoké procento očekáváte v roce 2010?
Vzhledem k regulaci spotřeby na straně pacientů jsme zastánci zvýšení spoluúčasti pacienta.  Lze očekávat zvýšení  výdajů domácností na 3 % celkových výdajů.

Bude školné na veřejných vysokých školách stanoveno na tržním principu nebo plošně? Vyrovná se výše školného na veřejných a soukromých vysokých školách?
Naší programovou prioritou je dostupné vzdělání pro každého. Nejsme zastánci zavedení školného na jakémkoli stupni škol. V případě zavedení školného bychom však důsledně prosazovali daňové úlevy studentů, různé formy stipendií, či možnosti nízko úročených půjček pro studenty.

Nyní činí poměr průměrné hrubé mzdy k důchodu asi 40 %. Jak se změní tento poměr při realizaci vámi navrhované důchodové reformy v případě dnešního třicátníka a třicátnice s dvěmi dětmi a v jakých letech půjdou tyto lidé do důchodu?
Při vyrovnaném systému mezi příjmy a výdaji budeme prosazovat stabilizaci poměru mezi důchodem a mzdou ke hranici 45%. 65 let. 

V současné době existují různé podpory vlastnického bydlení (státní podpora stavebního spoření, hypotečních úvěrů, daňové odpočty, půjčky SFRB). Změníte tuto nabídku?
V první řadě je třeba říci, že jsme pro okamžitou deregulaci nájemného. Tím dosáhneme fungujícího trhu s byty. Chceme více podporovat bezúročné či nízkoúročené půjčky na bydlení. Mladé rodiny musí mít možnost snadnějšího přístupu k získání bydlení.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality/>.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky